Medi ambient

La Generalitat vol que Europa anul·li les mesures d'emergència de la plaga

Considera que el temps ha demostrat que no hi ha tractaments que puguin eradicar-la

S'aniran controlant els vivers i assessorant els municipis

La plaga del morrut de les palmeres no es pot eradicar ara per ara, i davant d'aquest fet objectiu, Catalunya s'ha afegit a les veus dels altres països del litoral mediterrani afectats que reclamen que la Unió Europea retiri les mesures d'emergència per aturar la plaga. Des del servei de Sanitat Vegetal, afirmen que els diferents tractaments utilitzats funcionen com a mesura preventiva, però que en cap cas aturen l'expansió de l'insecte, que en pocs anys ha reduït a la mínima expressió els exemplars de palmera canària a la major part del territori català. El cap del servei, Jordi Giné, explica que el morrut no té cap enemic natural que ajudi a aturar-lo i que per garantir la supervivència de les palmeres els propietaris, administracions i particulars hauran de mantenir el tractament any rere any. “Parlem d'aplicar els productes fitosanitaris de tres a cinc cops l'any durant tota la vida de la palmera”, precisa, i afegeix que “es tracta de mesures cares que no tothom es pot permetre”. “No es tracta de llençar la tovallola, sinó de ser realistes i optimitzar els esforços”, manté.

Amb la normativa europea vigent, els propietaris de les palmeres afectades pel morrut estan obligats a tractar la plaga o bé a destruir l'arbre seguint un determinat protocol. “En cas que a Europa es decidís, i així hi confiem, acceptar que la plaga no té cura, la podríem afrontar de la mateixa manera que ho hem fet i ho fem amb altres plagues amb les quals convivim”, reflexiona. Giné lloa la bona feina que en aquests anys han fet els ajuntaments i explica que alguns d'ells s'han compromès des del primer moment amb la preservació de les palmeres “perquè formen part del seu paisatge, les defineixen com a municipi i no les volen perdre”. “Sitges o Mataró ho estan fent molt bé”, diu a tall d'exemple.

En tot cas, el cap de Sanitat Vegetal avança que en cas que Brussel·les accepti la seva petició, el departament continuarà mantenint “un control estricte” en els vivers per evitar que es venguin exemplars infectats. Giné confirma que fins ara el morrut s'ha centrat en la destrucció de les palmeres canàries i que la lluita de l'administració es concentra en intentar evitar que afecti altres espècies. “Hi ha risc que pugui atacar la datilera i hem de fer tot el possible per evitar-ho”, apunta.

LA XIFRA

24
comarques
catalanes, sobretot del litoral, tenen palmeres afectades per la plaga del morrut roig.

LA FRASE

No es tracta de llençar la tovallola, sinó d'optimitzar els esforços contra la plaga
Jordi Giné
Cap del Servei de Sanitat Vegetal

Pineda ha de canviar el paisatge

El morrut o ‘Rhynchophorusferrugineus' es va detectar per primer cop a Catalunya al Vendrell, però a la zona del Maresme la plaga ha arrasat pràcticament les palmeres canàries. Un dels municipis més afectats, juntament amb Vilassar de Mar i Cabrera, ha estat Pineda de Mar, que va veure com havia de talar gairebé totes les palmeres dels espais públics. La situació va obligar al consistori a replantejar-se el model paisatgístic urbà i plantar altres espècies d'arbres lliures de plaga. Tot i això, encara hi ha exemplars testimonials de palmera que reben tractaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia