la contra
El Vallès, en un cop d'ull
L'Obra Social Caixa Sabadell inaugura una nova taula d'orientació geogràfica al capdamunt de la Mola
GAIREBÉ 50 ANYS DESPRÉS. La nova taula d'orientació geogràfica de la Mola substitueix la primera versió de 1960, també impulsada per Caixa Sabadell. La inauguració d'aquest diumenge és un dels últims actes de celebració dels 150 anys de l'entitat.
La Mola, amb els seus 1.101,9 m, no és només la muntanya més alta del Vallès Occidental. També és, gràcies a la seva ubicació privilegiada, la via d'escapament visual des de totes les urbs de la comarca: el símbol que recorda que els paratges naturals són tan propers com el conglomerat urbanístic pròxim a Barcelona. Els pelegrinatges al seu cim, tant dels excursionistes de vocació com dels ocasionals, són una constant. I és que no hi ha una atalaia millor per divisar, amb una simple ullada, la morfologia d'un territori marcat per la diversitat: boscos, ciutats i el mar que es pot intuir a l'horitzó.
Caixa Sabadell, l'any 1960, va col·laborar decisivament al fet que la Mola esdevingués la destinació per excel·lència del turisme de proximitat. Va col·locar-hi una taula d'orientació geogràfica que descrivia amb prou exactitud on hi ha cada muntanya, cada poble, cada riu o fins i tot l'illa de Mallorca, apreciable en les jornades d'extrema claredat. La tecnologia, però, així com l'evolució dels materials i dels mitjans de transport –el cim encara és i sempre serà inaccessible als cotxes i a les motos– oferien una oportunitat de millora i l'Obra Social de la caixa degana del territori català, a través d'una aportació de més de 61.000 euros, ha multiplicat l'atractiu de l'element.
«La toponímia està actualitzada, així com totes les alçades de les muntanyes atès que, a través dels satèl·lits, el marge d'error ja és només d'uns 10 centímetres com a màxim», va destacar el director de l'Obra Social Caixa Sabadell, Fermí Pons-Pons, en un acte d'inauguració que diumenge va aplegar unes 1.200 persones al cim més alt del macís de Sant Llorenç del Munt. Amb el respecte del temps, potser l'únic factor que podia evitar que la jornada fos històrica, la taula d'orientació geogràfica va ser beneïda, es van cantar Els segadors, i la Unió Excursionista de Sabadell (UES) va poder celebrar la tradicional ballada de sardanes que sempre sol reservar per aquestes dates. Tot plegat, sota l'atenta mirada del president de Caixa Sabadell, Salvador Soley; el seu director general, Jordi Mestre; el diputat de l'àrea d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona i alcalde de Granollers, Josep Mayoral; el vicepresident de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), Jordi Merino; el vicepresident de la Federació Espanyola d'Esports de Muntanya i Escalada (FEDME), Jordi Pons, i alcaldes i regidors de Matadepera, Sant Llorenç Savall, Sabadell, Terrassa i Castellar del Vallès.
El procés de muntatge previ al multitudinari acte va començar dijous al matí amb el trasllat de la nova taula en helicòpter. L'elaboració, però, ve de força més lluny, ja que els quasi tres metres de diàmetre estan pintats a mà i prenen com a referència fotografies de l'entorn. La taula antiga no desapareixerà sinó que també s'exposarà, aviat, al cim de la Mola, donant encara més motius a tots els vallesans perquè es calcin les esportives almenys un dia.