Medi ambient

El cas del cargol poma arriba al Constitucional

La causa penal sobre l'origen de la plaga del cargol poma al delta de l'Ebre arribarà al Tribunal Constitucional. L'Associació de Productors Agraris del Delta de l'Ebre (Prodelta) ha decidit presentar un recurs d'empara al Constitucional després que l'Audiència de Tarragona hagi arxivat el cas per la prescripció dels fets.

L'Audiència, igual que el jutjat d'instrucció número 5 de Tortosa, declara extingida la responsabilitat dels imputats Adolfo Santa-Olalla Adell i Adolfo Santa Olalla Sánchez, responsables de les empreses Promotora Bama i Global Aquatic Technologies, dedicades a la cria i comercialització d'espècies exòtiques i amb instal·lacions a l'Aldea, on es va detectar el focus originari del mol·lusc invasor. Tot i que la plaga no es va detectar fins al 2009, els primers exemplars de cargol poma s'haurien introduït al Delta entre els anys 2004 i 2005.

Els serveis jurídics de Prodelta sostenen que la resolució de l'Audiència és nul·la de ple dret i inconstitucional, perquè vulnera el dret a la tutela judicial efectiva que recull la Constitució. “Tot i que l'Audiència resol que aquest delicte requereix constatar el resultat, és a dir, l'alteració del medi, considera que el terme de prescripció comença a córrer en la data (mai acreditada) en què els acusats varen introduir l'espècie”, assenyalen des de Prodelta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia