Nius per al xoriguer en antics transformadors elèctrics
Endesa instal·la 30 noves caixes niu en línies elèctriques i en un antic transformador per afavorir la nidificació del xoriguer petit a l'Alt Empordà
Un centre de transformació elèctrica, avui en desús, ha estat reconvertit en refugi per afavorir la nidificació del xoriguer petit al cor dels Aiguamolls de l'Empordà. L'edifici ha estat equipat amb 36 caixes niu a les quals els ocells accedeixen des de l'exterior, i a les quals es pot accedir des de l'interior. Francesc Carbonell, tècnic de Medi Ambient de la Generalitat, explica que en aquest transformador s'hi van col·locar l'any passat una cinquantena de pollets de xoriguer petit. Un cop alliberats, els exemplars migren a l'octubre cap a Àfrica i l'objectiu és que quan tornin l'any següent tornin a ocupar aquests nius. Enguany, però, Carbonell explica que no ha tornat cap exemplar de xoriguer en aquest espai (per condicions climatològiques desfavorables, perquè han estat víctimes de depredadors –només torna un de cada cinc exemplars alliberats–, o perquè han trobat un altre refugi). Aquest estiu s'hi tornaran a col·locar cries, i mentrestant ja s'hi han instal·lat cries de mussols. El tècnic de Medi Ambient subratlla que a l'Alt Empordà fan falta estructures segures com aquesta, on les nidificacions es puguin desenvolupar a recer dels predadors i que alhora permetin fer un seguiment dels ocells en bones condicions.
Aquest equipament és una de les actuacions fruit de la col·laboració entre la companyia subministradora Endesa, el Departament de Medi Ambient i el Parc dels Aiguamolls de l'Empordà. Manel Almeida, responsable d'Endesa per a l'àrea de Girona nord, explica que aquestes col·laboracions van començar el 1995 per ajudar al desenvolupament d'espècies com ara el gaig blau, la cigonya i ara el xoriguer petit, una espècie amenaçada. El projecte forma part del pla de conservació de la biodiversitat d'Endesa, mitjançant el qual aquest 2015 s'han instal·lat 30 caixes niu en torres elèctriques a Rabós i Garriguella (a més de les 36 habilitades al transformador del Parc dels Aiguamolls).
A finals dels vuitanta el xoriguer petit estava extingit a Catalunya i avui s'ha recuperat, tot i que continua sent una espècie vulnerable. Segons les dades del 2014, 24 parelles de les 53 de xoriguer petit presents a l'Empordà nidifiquen als dispositius instal·lats per Endesa.