El Ter recupera la connectivitat perduda fa 86 anys a Camprodon
A partir d'ara, les espècies piscícoles de la zona poden remuntar el riu
A la Zona Volcànica de la Garrotxa, Endesa ha pintat un transformador
El riu Ter ha recuperat la connectivitat a Camprodon, perduda ara fa justament 86 anys. En concret, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha fet construir una escala de peixos al riu Ter, al seu pas pel municipi de Camprodon. Amb aquesta obra s'ha recuperat la connectivitat perduda fa més de vuit dècades en aquest espai inclòs a la xarxa Natura 2000.
La iniciativa per construir l'escala ha estat de la direcció general de Polítiques Ambientals. De fet, l'ha dut a terme en el marc del procés de renovació de la concessió a la central hidroelèctrica Rocasses 2, en funcionament des del 1929, i dins el tràmit de declaració d'impacte ambiental simplificada, en què es va determinar que calia construir una escala que permetés la connectivitat de la fauna piscícola.
Es tracta d'una actuació modesta, quant a la inversió i quant al volum de les obres, però és una important millora dels sistemes naturals i, alhora, comporta un aprofitament del recurs hidràulic.
Durant l'execució de les obres, a més, s'ha tingut en compte la reducció dels riscos en el medi natural i en les espècies de fauna i flora presents, que, a la zona, són especialment rellevants i sensibles. Per això s'hi han establert diverses condicions. En aquest sentit, fonts de la direcció general de Polítiques Ambientals, han informat que l'obra s'ha fet fora del període de fresa de les diverses espècies piscícoles del tram del riu; que l'estructura s'ha protegit per evitar caigudes i ofegaments de persones o animals, i que s'han pres mesures per evitar la contaminació, aigües avall, per residus de la construcció i remoció de sediments arrossegats.
LES XIFRES
Transformadors camuflats
Endesa ha pintat un nou centre de transformació a Batet (Olot) situat dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa per garantir la integració paisatgística de les infraestructures elèctriques a l'entorn. Aquesta intervenció se suma a les realitzades anteriorment en altres centres de transformació, pals de formigó, torres metàl·liques o qualsevol obra nova. La companyia ha seguit els criteris tècnics i paisatgístics definits pel parc, que consisteixen en un tractament cromàtic, prèviament definit, de tots els murs de la caseta elèctrica amb el color gris negrós característic de la zona volcànica.