Medi ambient

La Fundació Mar anuncia la concessió de Radio Liberty

La tanca perimetral de l'antiga base americana s'està renovant gràcies al Parc Natural i la Diputació

El delegat del govern espanyol havia anunciat el 2013 una actuació imminent

La Fundació Mar va anunciar que demanaria la concessió d'ús dels terrenys de Radio Liberty a l'Estat espanyol a principi de l'any 2013, dos anys després d'haver fet públic un projecte per recuperar la zona i fer-ne un ús mediambiental. L'entitat promotora del projecte, anomenat Aquam, és la Fundació Mar, una entitat sense ànim de lucre que treballa per millorar i conservar el medi litoral i marí, segons diu la seva proclama fundacional. La missió de la fundació és promoure “l'estudi, el coneixement i la conservació dels ecosistemes marins litorals de la Mediterrània i les cultures que integra”. Ara, tres anys més tard, el director de la Fundació Mar ha fet públic en declaracions a l'agència ACN que ja disposa de la concessió dels terrenys per 50 anys.

El 22 de març del 2006 es dinamitaven les antenes de Radio Liberty, estendard d'unes instal·lacions que van ser símbol de la lluita anticomunista dels Estats Units al llarg de la guerra freda. Havien estat 47 anys adornant el paisatge costaner de la Costa Brava. Les instal·lacions –aixecades en el segon lustre dels anys cinquanta– ja havien iniciat, però, el procés de degradació uns anys abans i ara estan en un estat encara més lamentable i perillós perquè qualsevol hi pot accedir des de l'exterior.

El delegat del govern a Girona a principi del 2013, Carles Jaume, va arribar a anunciar la imminent reparació de la tanca perimetral de les instal·lacions de Radio Liberty. Això, però, no es va produir ni durant aquell 2013, ni l'any següent, i no ha estat fins ara (dos anys i mig més tard) que, a iniciativa del Parc Natural, amb el suport logístic de l'Ajuntament i la subvenció de la Diputació, s'està reparant la tanca perimetral.

De moment el tancat vell ja està retirat amb l'ajuda de l'Ajuntament de Pals, i ara s'està improvisant una tanca amb pals tractats d'uns dos metres d'alçada. S'ha començat l'ancoratge des de la part de la tanca que està més al sud, i de moment hi ha una quarantena de pals clavats al terra amb pòrtland. El director gerent del Parc Natural de les Illes Medes, el Montgrí i el Baix Ter, Marc Marí, va confirmar ahir que era el parc qui assumia els treballs. “El ministeri no s'hi posava i no actuava ningú. Ho hem fet nosaltres.” Aquesta reparació era el primer pas imprescindible per assegurar les instal·lacions que poden suposar un perill per als visitants, una acció imprescindible a fer abans de la rehabilitació dels espais interiors.

LA XIFRA

9
milions d'euros.
Aquesta és la inversió que la Fundació Mar anuncia des de fa uns anys que s'hi farà.

LA FRASE

El ministeri no s'hi posava i no actuava ningú. Ho hem fet nosaltres
Marc MarÍ
DIRECTOR GERENT DEL PARC NATURAL DE LES ILLES medes, el montgrí i el baix ter

LA DATA

22.03.06
Enderroc.
Les antenes de Pals van ser dinamitades un dia plujós i gris. Les instal·lacions ja eren buides.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.