Medi ambient

El xàfec del dia 14 afecta quaranta veïns a Breda

El consistori reclamarà a l'Estat ajut d'emergència

Les víctimes insten el batlle a millorar el clavegueram

L'aiguat del divendres 14 d'agost a la tarda a Breda –van caure 182,7 litres en quatre hores– ha afectat un mínim de quaranta veïns, segons dades de l'Ajuntament. Els Bombers van haver de fer aquell dia 27 actuacions, ja que van quedar inundats garatges, baixos, camins i parcel·les. Dos veïns hauran de llençar el cotxe perquè els ha quedat inutilitzat.

L'alcalde de Breda, Dídac Manresa (ERC), va convocar els veïns afectats a una reunió dimarts a la nit al centre cívic, a la qual van assistir una norantena de persones. També hi eren responsables de Protecció Civil i de la Guàrdia Municipal.

L'Ajuntament de Breda assessora els veïns perjudicats a l'hora reclamar els danys a les assegurances, al consorci de compensació o, com a últim recurs, a l'Estat espanyol. L'alcalde creu que el xàfec ha provocat “situacions d'emergència o de naturalesa catastròfica”, situació descrita en el reial decret d'ajuts de Protecció Civil.

L'Ajuntament convocarà un ple extraordinari al setembre. Reclamarà ajut d'emergència i que l'Estat rebaixi els llindars mínims per rebre suport econòmic. “Són molt restrictius”, diu Manresa. En el cas d'una unitat familiar d'un màxim de dues persones, només reben diners si els ingressos anuals conjunts no superen els 10.437 euros nets. El decret descriu que l'Estat ajuda si l'aiguat malmet l'habitatge i no baixos o garatges, el més perjudicat a Breda.

Les principals afectacions del xàfec van ser al barri de les escoles, a la zona de Cal Catxo i al cementiri. Hi ha cases amb electrodomèstics espatllats i portes, armaris o terres i sòcols bufats.

El curs d'antics recs

Les víctimes de la tempesta es van queixar del clavegueram. Manresa admet que la inversió que tocaria fer és fora de l'abast municipal. De moment, volen recuperar el curs d'antics recs perquè l'aigua no es desbordi tan fàcilment i no discorri pel poble.

La tempesta s'endú un passallís i camins a Riells

A tocar de Breda, a Riells i Viabrea van caure uns 90 litres per metre quadrat el divendres 14 d'agost a la tarda. Els efectes encara es noten, segons explica l'alcalde, Josep Maria Bagot (ERC). L'aiguat es va endur un passallís sobre la riera de Sant Llop (a la imatge) i va destrossar camins, explica Bagot.

A Riells el principal mal va ser el desbordament d'algunes de les rieres del municipi, com la Riera de Repiaix, la de Can Dansa o la de Can Salvà. És difícil saber els danys econòmics al municipi, comenta l'alcalde, però calcula que superaran de llarg els 60.000 euros. “És difícil que l'Estat accepti la declaració de situació [de naturalesa] catastròfica. Un 90% del mal s'ha fet en espais públics, però encara no sabem si demanarem ajut a l'Estat”. A Breda treballen en aquesta línia

L'ajuntament de Riells i el de reda buscaran ajuts de manera conjunta a la Diputació de Girona. Després de la hi va haver esllavissades a parcel·les i camins i durant cinc hores els veïns van quedar incomunicats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia