Medi ambient

Un any per mirar d'eradicar el cargol poma al Baix Ter

El conseller d'Agricultura manté, en una visita a l'arrossar de Palau-sator, que l'objectiu és que la plaga no s'instal·li a la zona, a diferència de l'Ebre

El futur del camp es debatrà en la comissió tècnica

El conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, manté que caldrà un any per avaluar l'èxit de les mesures de xoc contra l'aparició del cargol poma en un arrossar situat a cavall dels termes de Palau-sator i Fontanilles, ja que encara que no apareguin més exemplars ni postes d'ous, s'ha d'esperar un mínim de dotze mesos abans de poder declarar eradicada la plaga. Ahir a la tarda, després d'una visita al camp, però, Ciuraneta es mostrava optimista i admetia que l'objectiu és que l'espècie invasora no s'instal·li al Baix Ter, a diferència de les mesures de “convivència” que s'han dissenyat al Baix Ebre, on la plaga s'ha anat estenent malgrat els controls.

Fa pràcticament dues setmanes que les inspeccions periòdiques al camp no han permès trobar cap més cargol. El president de l'Associació de Defensa Vegetal (ADV) de l'Arròs de Pals, Josep Pericay, explicava que el gros dels exemplars adults i les postes havien aparegut en dos dels laterals de l'arrossar, que fa 2,9 hectàrees, però no pas a la zona central, ni els extrems oposats, ni els canals de reg i desguàs de la parcel·la, que continuen tallats amb barreres físiques i algunes trampes per detectar els cargols amb facilitat.

Més saponina

Després de la primera aplicació de la saponina, el plaguicida biològic que als arrossars ebrencs ha permès eliminar el 90% dels cargols adults, la setmana vinent repetiran el tractament. Pericay argumentava que han decidit endarrerir-lo uns dies en vista de la previsió de fortes pluges durant aquesta setmana. I la resta de mesures s'aniran decidint en el marc de la comissió tècnica de seguiment, que es reuneix periòdicament.

Possibilitats a debat

El conseller, que va ser acompanyat per alcaldes i regidors de les poblacions del Baix Ter, i Pericay coincidien en la necessitat de mantenir l'arrossar en guaret –sense conrear– un mínim d'un any. Però la comissió haurà d'acabar de consensuar aspectes com ara el final del tractament del camp. D'entrada s'havia apostat per la crema controlada del conreu, una opció que s'ha de compatibilitzar amb la conveniència que el camp no quedi sec del tot per evitar que possibles exemplars vius s'enterrin i quedin
latents en espera de tornar a sortir a la superfície. Unió de Pagesos aposta, en canvi, per deixar les plantes seques trinxades al camp i tornar-lo a inundar per tercer cop amb saponina.

Finalment, però, un cop dessecat, la intenció és llaurar el terreny a una profunditat considerable –i en ocasions successives–. En qualsevol cas, el fet que es tracti de només 3 hectàrees i sigui un arrossar relativament aïllat pot simplificar molt la feina.

Respecte als costos del tractament i la pèrdua del conreu d'aquest any i el pròxim a l'arrossar, Ciuraneta va recordar que hi ha un pla europeu de subvencions que confien ampliar. Pericay, per la seva banda, va restar importància al vessant econòmic a curt termini: “No volem parlar de pèrdues, que l'administració ja valorarà amb els seus mecanismes, sinó d'eradicar del tot una plaga molt greu.”

LES XIFRES

2,9
hectàrees
fa la parcel·la d'arrossar on fins ara han trobat 4 cargols poma adults i 28 postes d'ous.
2
tractaments
amb saponina, s'han previst al camp. El primer es va fer la setmana passada i el segon es farà la vinent.
0
cargols i postes
han trobat en les darreres tres inspeccions a l'arrossar, una dada que convida a l'optimisme.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.