Els pagesos s'espavilen per frenar la plaga de senglars
A les Cinc Sènies de Mataró, on viuen alguns exemplars, la solució és tancar amb filats elèctrics els camps per evitar destrosses
Els Agents Rurals han autoritzat més batudes als caçadors
Al Maresme hi ha 21 àrees privades de caça amb una extensió de 26.322 hectàrees. La major part del terme municipal de Mataró forma part de l'única zona de seguretat declarada on està prohibit caçar per motiu de seguretat. I dins d'aquest territori s'inclou l'extensió agrícola de les Cinc Sènies, on des de fa temps que els senglars s'han instal·lat i van augmentant la població als terrenys abandonats i amb fàcil accés al menjar que tenen a les finques veïnes. Els pagesos estan farts de les destrosses que ocasionen. “La mare obre el camí per buscar menjar i els llocs amb aigua però remouen tot el que troben des de plàstics i tubs per regar”, es queixa Carme Moré, una de les pageses que ha decidit finalment posar els filats elèctrics que els faci tirar enrere.
Amb aquesta solució que també han seguit d'altres veïns es vol frenar la proliferació de senglars que pateixen des de fa temps. “Els que estan a prop del bosc els cacen, però aquí ho tenim complicat”, lamenten.
Des de la Societat de Caçadors Sant Llop, Jordi Masachs reconeix la zona restringida de Mataró per caçar per motius de seguretat. “No donem a l'abast amb els senglars i cada vegada som menys caçadors. Si desapareixem, serà un problema, perquè no té un depredador natural”, explica Masachs.
Segons les dades dels Agents Rurals de la Generalitat, les autoritzacions excepcionals per fer actuacions de control i prevenir els danys dels senglars a la comarca han augmentat considerablement i s'ha passat de dues que es van fer l'any passat a les vuit que s'han autoritzat fins ara a la zona de Tordera, Dosrius i Òrrius. Entre els mesos de juny i la primera setmana de setembre, s'han autoritzat batudes excepcionals a nou de les 21 zones privades de caça que ho van comunicar a través del web del departament d'Agents Rurals.
A prop del Montnegre
A l'Alt Maresme els pagesos també lluiten per frenar els senglars que tenen a tocar els boscos del Montnegre. “Fa temps que vam posar el tancat elèctric i ens funciona, tot i que alguna mare l'arriba a tombar”, explica Xavier Salicrú, que té la finca a Sant Genís de Palafolls. Amb l'inici de temporada, a principi de setembre, la presència d'exemplars que es belluguen és més evident segons aquest pagès. “S'ha convertit en la pitjor plaga i a més del tancat també ens va bé regar als matins en comptes del vespre, quan ells surten buscant llocs humits.”
Es calcula que dins del territori del Parc del Montnegre-Corredor hi ha una població d'uns tres mil exemplars. L'any passat segons les dades que es recullen en el programa de seguiment de poblacions del senglar es van fer 709 batudes amb 927 senglars caçats.