Medi ambient

El Vendrell comença a recuperar l'espai natural de les Madrigueres

Els ecologistes tiren endavant el projecte de naturalització gràcies a una subvenció europea

Han creat dues llacunes i han plantat vegetació autòctona

El Grup Ecologista del Vendrell i el Baix Penedès (Geven) ha posat en marxa una ofensiva ciutadana per recuperar l'espai natural de les Madrigueres, una zona humida de prop de 30 hectàrees situada a primera línia de mar a tocar del barri de Sant Salvador del Vendrell. Era una vella aspiració que finalment comença a fer-se realitat gràcies a una subvenció de fons europeus concedida per la Generalitat i també de la col·laboració de l'Ajuntament del Vendrell.

La protecció d'aquest espai natural no ha estat una tasca fàcil per al Geven, que malgrat les adversitats i pedres que s'ha anat trobant al camí no ha llançat mai la tovallola. Les Madrigueres eren fins a l'any 2006 zona urbanitzable i, de fet, un promotor havia adquirit els terrenys per construir-hi una zona residencial a primera línia de platja. Però l'Ajuntament, amb el suport de la pressió popular i els ecologistes, va aconseguir frenar el projecte i negociar amb el promotor per salvar aquest pulmó verd, una zona humida de gran riquesa natural que amb els anys i fruit de la intervenció de l'home es va anar deteriorant.

L'acord entre l'Ajuntament i el promotor permetia edificar només en una part de la parcel·la, la més propera al municipi veí de Calafell, a canvi que el promotor assumís el cost d'un ambiciós projecte valorat en uns 5 milions d'euros per naturalitzar la zona més humida amb la creació d'una gran llacuna natural i la reforestació de tot l'espai, entre altres accions. Però la crisi de la bombolla immobiliària va trencar tot els plans previstos i el promotor ni va executar el projecte residencial ni molt menys va complir el compromís de recuperar la zona natural de les Madrigueres. Totes les expectatives van quedar estroncades i aquest espai natural es va acabar convertint en un solar abandonat on la vegetació invasiva va créixer al seu aire.

Però encara no fa ni quinze dies les coses van començar a canviar. Els ecologistes del Geven van aconseguir una modesta subvenció de la Generalitat de 10.000 de fons europeus per iniciar la recuperació natural de l'espai, amb la creació de dues llacunes naturals i la plantació de flora autòctona de zones humides. Molt lluny de la promesa dels 5 milions que hi havia d'invertir el promotor, però una realitat palpable gràcies a la qual el vell projecte de recuperació de les Madrigueres s'ha començat a fer realitat.

Dissabte, una trentena de voluntaris, incloent-hi famílies senceres, van acudir a la crida del Geven per començar a plantar espècies de vegetació que han de permetre recuperar tant la fauna com la flora autòctona. Amb l'espai ja net de vegetació invasiva i amb les llacunes naturals ja fetes, els voluntaris van plantar alocs, joncs, tamarius i arçs blancs. Ricardo Collado, president del Geven, no amagava l'emoció del moment després de tants anys de lluita. Però conscient que aquí no s'acaba res, sinó que comença tot.

LA XIFRA

10.000
euros de subvenció de la Generalitat ha rebut el Geven per iniciar la recuperació de les Madrigueres.

LA DATA

2006
és l'any a partir del qual l'Ajuntament i la Generalitat van declarar les Madrigueres espai protegit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona