Medi ambient

SEO/Birdlife retira plantes exòtiques de les dunes del delta de l'Ebre

L'entitat ecologista impulsa una campanya perquè s'eliminen dels jardins les espècies invasores

Substitueixen la vegetació autòctona dels espais naturals

L'entitat ecologista SEO/BirdLife impulsa una campanya per frenar la proliferació de plantes exòtiques al delta de l'Ebre, sobretot el Carpobrotus, que es localitza a les dunes, i el plomall de la pampa que hi ha al bosc de ribera. Així, una cinquantena de voluntaris de SEO/BirLife, amb la col·laboració del Parc Natural del Delta, s'encarreguen aquests dies de retirar a mà les plantes invasores localitzades al medi natural i de conscienciar els propietaris de jardins de la importància d'eliminar aquestes espècies, que des del 2013 estan prohibides. “Les plantes invasores fan desaparèixer la vegetació autòctona i modifiquen el medi ambient”, ha explicat el tècnic de SEO/BirdLife al delta de l'Ebre, Ignasi Ripoll.

Les llavors de les plantes exòtiques s'escampen amb el vent i proliferen als espais natural, però també se n'han plantat erròniament a les dunes del Delta pensant que ajudaven a fixar-les. “Per evitar la pujada de l'aigua del mar a la badia dels Alfacs van plantar Carpobrotus al moll, un dels punts on n'hi ha més concentració”, ha dit Ripoll. Una espècie que també és present a Riumar i a la zona del Fangar, on els voluntaris tenen problemes per retirar les plantes, ja que el camí està malmès per les llevantades. En canvi, sí que ha desaparegut a la punta de la Banya, però igualment es fan prospeccions per evitar que revife.

Pel que fa al plomall de la pampa, creix prop del riu i substitueix el senillar. “Els propietaris que tenen les plantes des d'abans de l'aprovació del catàleg d'espècies invasores, el 2013, les poden conservar si garanteixen que no se n'escampen les llavors, la qual cosa és pràcticament impossible”, ha comentat el tècnic de SEO/BirdLife. El plomall de la pampa és present a Riumar i entre Amposta i la Ràpita. “Hi ha un terreny de la Diputació a la vora del canal marítim que n'és ple, s'hauran de treure amb excavadora”, ha dit Ripoll. També al jardí del Consell Comarcal del Baix Ebre hi ha un exemplar d'aquesta espècie, que l'entitat ecologista reclamarà que es retire. Una vegada extreta, la vegetació invasora es destina a compost. A més, SEO elabora un mapa on localitza els punts més conflictius amb presència d'espècies exòtiques.

Extracció manual de cargol poma

Els voluntaris de SEO/BirdLife també col·laboren en la retirada manual d'exemplars de cargol poma al delta de l'Ebre. “L'afectació de la plaga és molt diversa a l'hemidelta nord: hi ha zones on els pagesos han instal·lat sistemes de contenció als desguassos i estan netes, i altres on no s'ha fet bé i els camps estan molt afectats”, ha dit Ripoll, que defensa l'efectivitat de l'aigua salada contra el mol·lusc invasor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia