La PDE convoca una cimera urgent amb els partits tortosins

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha convocat una reunió d'urgència amb els portaveus de tots els grups municipals de Tortosa. L'objectiu de la trobada, que tindrà lloc aquest dijous al vespre a l'Ajuntament, és alertar CiU, el PSC, ERC, ICV i el PP de la situació actual de «noves amenaces de transvasaments fora de la conca de l'Ebre». «Volem que els grups polítics de l'Ajuntament siguen conscients de l'escenari que s'està preparant, per facilitar un transvasament cap al nord de Castelló i un altre cap a l'àrea metropolitana de Barcelona», ha explicat a El Punt un dels portaveus de la PDE. «A partir d'aquesta reunió, volem que l'Ajuntament de Tortosa torne a liderar el front institucional per una nova cultura de l'aigua, com ja va fer el consistori durant l'oposició del territori a l'anterior Plan Hidrológico Nacional (PHN)», ha precisat.

A la cimera de dijous, la data i l'hora de la qual ha estat fixada per l'alcalde de Tortosa a petició de la PDE, estan convocats tots els grups polítics sense excepció. Per tant, a més de Ferran Bel, també s'espera la presència de la portaveu de CiU, Meritxell Roigé; del portaveu del PSC, Joan Sabaté; del portaveu d'ERC, Ricard Forés; del portaveu d'ICV, Jaume Forcadell, i del portaveu del PP, el regidor independent Antonio Faura. «Ha arribat el moment de moure fitxa i que els polítics tortosins sàpiguen com s'estan cuinant els nous transvasaments, perquè potser els seus partits els han estat enganyant», ha advertit el portaveu.

Segons la PDE, el govern de l'Estat té previst buscar una escletxa legal per no haver d'aplicar la directiva marc d'aigües en la revisió del pla hidrològic de la conca de l'Ebre. La sospita és que, amb aquesta maniobra, no es respectarà el règim hídric ni el cabal mínim per al riu que va aprovar la comissió de sostenibilitat de les Terres de l'Ebre, i que també ha ratificat en dues ocasions el Parlament de Catalunya. A més, la PDE afirma tenir informació que el govern espanyol vol aprofitar la seua presidència de torn a la Unió Europea per demanar una moratòria de la directiva marc d'aigües, o bé per impulsar un altre reglament. Però a més a més, la PDE sosté que hi ha un pacte entre els governs de Catalunya, Aragó i el País Valencià per portar aigua al nord de Castelló a través del canal de regadiu Xerta-Sénia. Com a contrapartida, el transvasament cap a Barcelona es faria a través de la interconnexió de xarxes prevista a la futura dessalinitzadora de Cunit, però també amb l'excedent de la concessió del canal Segarra-Garrigues, un cop retallada la superfície del reg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.