Cadaqués talarà 32 plàtans de l'entrada al poble
Un informe recomana a l'Ajuntament tallar-los perquè molts estan morts
Crítiques al poble perquè són històrics
L'Ajuntament de Cadaqués ha decidit talar els 32 plàtans de l'avinguda Caritat Serinyana, a l'entrada del poble. I això ha creat rebombori entre part dels veïns que defensen que aquests arbres són un element identitari del poble i que formen part del patrimoni. L'alcalde, Josep Lloret, defensa que té un informe que recomana que s'han de talar perquè, del total d'arbres que hi ha, 12 estan morts o gairebé morts i 14 s'estan podrint per dins i poden ser un perill perquè estan malalts. Encara no hi ha data per a la tala i l'Ajuntament diu que abans es farà una reunió per explicar als veïns la situació.
Els plàtans de l'entrada de Cadaqués són històrics. Segons explica un veí del poble, els arbres hi són des que es va obrir el carrer l'any 1912. Són històrics i apareixen en moltes postals antigues de la població costanera. Aquest veí defensa que hi ha molts altres municipis on s'estan detectant plàtans malalts però que no per això es talen. El cert és que en poblacions com ara Olot, Figueres, Castelló d'Empúries i Portbou s'està tractant el conegut com a tigre del plàtan. L'alcalde assegura que en el cas dels fongs es podrien curar els arbres, però que a l'avinguda Caritat Serinyana el problema és que estan podrits per dins: “No vull trobar-me amb un problema que caigui una branca i faci mal algú.”
Joan Figueras, portaveu de CiU i exalcalde, recorda que durant el seu mandat es va demanar l'informe a un enginyer agrònom perquè expliqués l'estat de tots els arbres de Cadaqués. Figueras defensa que s'han de talar els que estiguin morts però lluitar per salvar els que estan vius i intentar que “revisquin”.
Un altre veí, membre de Salvem Cadaqués, considera una “barbaritat” que es vulguin tallar tots els arbres i recorda que en realitat l'informe de l'Ajuntament no diu que s'hagin de tallar tots. “Voler tallar-los tots és un crim paisatgístic i natural”, assegura. I hi afegeix que els plàtans són “una vegetació existent de fa molts i molts anys i que ja forma part de la història de Cadaqués, com també de moltes entrades de pobles de Catalunya, en què en moments que han estat malats se'ls ha tractat i s'han recuperat”. La portaveu de Salvem Cadaqués, Anna Comas, insta el consistori a plantar altres arbres en lloc dels tallats si es fa la tala.