Mobilització ecologista per frenar l'extracció d'argiles
Diversos col·lectius volen reactivar la plataforma Salvem lo Montsià per protegir l'entorn de La Ferradura d'Ulldecona, on Cemex fa extraccions de material per abastir la fàbrica d'Alcanar
Diversos col·lectius, entre els quals Ecologistes de les Terres del Sénia i la CUP a l'Ebre, reprendran la plataforma Salvem lo Montsià per lluitar contra l'extracció d'argiles que Cemex du a terme a Ulldecona i garantir les compensacions que ha de rebre el municipi en concepte d'aquesta activitat. Després de diversos anys aturats, la plataforma mantindrà la primera reunió demà a les 20.00 h al saló de plens de l'ajuntament, cita que coincideix amb l'ampliació de les extraccions de material a la partida de La Ferradura.
Segons denuncien els integrants dels diversos col·lectius, els progressius treballs a la falda del Montsià pot fer baixar la capa freàtica pel fet de rebre menys aportacions d'aigua. Cal recordar que aquesta zona és la principal captadora d'aigua de la foia. Els ecologistes hi afegeixen que el projecte extractiu presenta mancances com, per exemple, la manca d'obstacles per impedir que els propietaris de les finques veïnes puguen caure per talussos o el deteriorament del camí d'accés. A tot això se suma que l'empresa encara no ha engegat el pla de recuperació de la finca. El col·lectiu ha fet arribar una carta a Cemex per sol·licitar informació sobre les novetats que puga haver-hi.
A Ecologistes de les Terres del Sénia asseguren que l'ampliació dels treballs d'extracció per part de l'empresa sense que s'haja començat cap projecte de regeneració suposa una irregularitat. Sembla que l'empresa es va comprometre a rehabilitar la primera zona d'actuació abans de passar a la segona. Des de l'any 2005, l'empresa Cemex treballa a la partida d'Ulldecona. L'any passat li va ser concedida una ampliació de l'explotació.
LA DATA
LA XIFRA
Restauració de les pedreres
L'empresa Cemex i el programa Life de la Unió Europea van presentar fa setmanes el projecte de restauració de les pedreres de Campredó. La iniciativa ha tingut un cost de quasi dos milions d'euros, quantitat finançada pels dos promotors. El projecte reconstruirà l'ecosistema de la pedrera partint de la imitació del relleu natural dels terrenys veïns i permetrà millores a l'entorn. Entre d'altres, la restauració facilitarà controlar les inundacions, regular el canvi climàtic i recuperar hàbitats naturals. El projecte té una durada de cinc anys i disposarà d'equips d'experts de les universitats de Barcelona, Saragossa i la Complutense de Madrid. El pla de restauració minera ha estat l'únic que les institucions europees i el programa Life han seleccionat de Catalunya, perquè formi part de les iniciatives que estan cofinançades per aquests fons. Segons van assegurar fonts de l'empresa en la presentació del projecte, l'empresa Cemex manté el compromís mediambiental de dur a terme curoses restauracions que van més enllà dels requisits que estan legalment exigits.