Primeres denúncies per danys de cabirols al Segrià
L'augment d'exemplars fa que ja no se situïn només al Pirineu i se'n trobin a totes les comarques de Ponent
Aquest any hi haurà un miler de captures, que ara ja es permeten en zones de la plana de Lleida
Els Agents Rurals de Lleida han constatat que el cabirol ja s'ha estès per totes les comarques de Lleida. En els últims mesos s'han notificat danys en plantacions de fruiters i ametllers del Segrià, com ara Llardecans, on s'haurien menjat els brots d'uns 300 arbres.
Aquest 2015 es preveu que les captures de cabirol superin el miler d'exemplars, una xifra que no ha parat de créixer des de fa més d'una dècada. Segons Medi Natural, des dels anys 80, quan es van dur a terme diferents projectes de reintroducció per restaurar les poblacions que havien desaparegut, la distribució del cabirol i la seva abundància s'han anant incrementant any rere any. La temporada de caça del cabirol va acabar just fa una setmana, l'1 de novembre, i no tornarà a començar fins al 3 de gener (quan es tornarà a permetre abatre femelles). A les àrees de caça ja tenen inclosa aquesta espècie dins els seus plans de gestió cinegètica, però en el cas del Segrià les primeres denúncies de pagesos han agafat de sorpresa agricultors i Agents Rurals. Per això, mentre no s'actualitzin els plans, els agents tramiten permisos especials per abatre els exemplars que causen els danys.
Aquest és un dels casos denunciats just el mes passat però no l'únic. Segons Llorenç Ricou, des de fa ja una parell de mesos han rebut dos o tres denúncies d'agricultors que han vist com els cabirols s'han menjat els brots de noves plantacions de fruiters i ametllers.
El cap dels Agents Rurals de Lleida ha explicat que “el cabirol ha anat baixant del Pirineu i ara ja el tenim també a totes les comarques de la plana”. Segons Ricou, els principals motius d'aquesta proliferació és que estem parlant d'una espècie que passa molt desapercebuda, cria molt fàcilment i no té gaires depredadors, només la guineu quan els exemplars són petits. “Ara potser el principal enemic que tenen són els accidents de trànsit”, afirma. Al Segrià són especialment abundants a les zones que limiten amb Aragó i també a les ribes del Noguera Ribagorçana i el Segre.
El cabirol és l'espècie d'ungulat que més es caça a les comarques de Lleida després del senglar, que gairebé va arribar als 7.300 exemplars la temporada 2013/2014.
Retrocés de la població de perdius
Mentre creix la població de cabirols, la de perdius experimenta un important retrocés fins al punt de trobar-se ara en una situació “gairebé crítica”, segons el cap dels Agents Rurals. Per això molts vedats de caça han optat per repoblar amb perdiu de granja. Precisament, la cria d'aquesta espècie en granges es difon a la fira de la perdiu de Vilanova de Meià (Noguera), que es va fer ahir, i molt destinada al món de la caça. L'any passat a Ponent es van caçar 32.800 perdius roges i se'n van repoblar prop de 26.000.