El volum de les crescudes controlades és insuficient per mantenir nets el rius
Augmentar el cabal generador és més eficaç per renovar els hàbitats i arrossegar sediments
També elimina vegetació exòtica, segons un estudi
El primer estudi, en profunditat, sobre els efectes de les crescudes controlades sobre les lleres i la vida dels rius aigües avall ha revelat que el volum d'aigua alliberat fins ara per mantenir els cabals ecològics és insuficient. L'estudi experimental s'ha fet a l'embassament de la Llosa del Cavall i és un treball de final de grau d'una estudiant de la Universitat Politècnica de Catalunya, en el qual ha col·laborat l'ACA. L'estudi ha servit per mostrar que les crescudes controlades haurien d'incrementar el volum d'aigua per renovar els hàbitats dels rius, en aquest cas, el Cardener.
Els cabals generadors no desborden els marges de la llera, però n'aporten beneficis i són bàsics per garantir els processos de renovació del rius i remoure les cuirasses del llit. L'estudi s'ha dut a terme en un tram de 7 quilòmetres entre els embassaments de la Llosa del Cavall i Sant Ponç. El pla sectorial de cabals ecològics obliga a alliberar, com a mínim un cop l'any, aigua per sota els grans embassaments. Fins ara, se n'alliberen 8 m³/segon. En el marc de l'estudi i entre el gener i el juny d'enguany, s'han deixat anar cabals de 4 m³/s, 8m³/s i 12 m³/s per comprovar els efectes sobre el transport de sediments, l'arrossegament de llims i graves i l'erosió o bé el creixement de la llera, entre d'altres.
Alba Pallarès Giralt, l'autora de l'estudi, explica: “Amb 4 m³/s, l'efecte sobre el riu és pràcticament nul. Quan es dobla el volum del cabal generador, sí que es nota. Però vam comprovar que en alguns trams no aconseguia arrossegar la capa de sediments, tot i que sí que mobilitzava les partícules del fons.” Aquesta neteja, que sense les preses realitza de manera natural el corrent d'aigua, és important per a les espècies de peixos. Al Cardener hi viuen el barb i la truita comuns, la carpa i l'alborn. “Els cal un terra net per crear bancs d'ous i que es puguin reproduir.” Amb l'alliberament de 12m³/segon, el rentat dels sediments aconsegueix renovar els hàbitats. També neteja més eficaçment la llera de troncs i ajuda a prevenir la implantació d'espècies invasores, com ara la canya
Erosió del llit del riu a peu de la presa
L'estudi experimental també ha servit per detectar una “lleugera” erosió en els primers trams fluvials, segons l'ACA. La presa fa de barrera als sediments, que un riu sense presa reposaria naturalment després d'una crescuda. “Sense sediments, s'erosiona el llit i, amb el temps, quedarà sols la roca.” En aquesta zona, doncs, els hàbitats són poc viables.