Medi ambient

El Síndic de Greuges rebutja el pla hidrològic de l'Ebre

Rafael Ribó ha obert una investigació per supervisar les accions que faran el govern català i Europa en defensa del riu

Analitzarà si el document aprovat per l'Estat incompleix la normativa europea d'aigua, hàbitat i aus

El Síndic de Greuges s'afegeix al rebuig del pla hidrològic de la conca de l'Ebre, aprovat per l'Estat fa una setmana i que serà vigent fins al 2021. El document fixa un cabal ambiental anual de poc més de 3.000 hectòmetres cúbics al tram final del riu i no té en compte les recomanacions de la Comissió Europea, que ja fa mesos va alertar l'Estat que el cabal ecològic incompleix la directiva marc d'aigua. De moment, el Síndic ha obert una actuació d'ofici per saber quines seran les actuacions que faran tant el govern de la Generalitat com les institucions europees per frenar el pla de conca.

El Síndic analitzarà si el pla hidrològic de l'Ebre incompleix les directives europees d'aigua, hàbitats i aus com denuncia la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE). A més, el Síndic exposa que el document aprovat per l'Estat no incorpora cap de les propostes aprovades i consensuades a Catalunya en el marc de la comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre. Aquesta comissió va revisar l'estiu passat el cabal ambiental que reclamava des de feia anys per al Delta i va proposar un cabal ecològic de 5.871 hectòmetres cúbics anuals els anys secs, 7.732 hectòmetres cúbics els anys normals i 9.907 els humits. Uns volums d'aigua pactats amb la PDE que no s'han incorporat al pla aprovat per l'Estat.

A més de dirigir-se al Departament de Territori i Sostenibilitat i el Ministeri de Medi Ambient, el Síndic s'adreçarà al Defensor del Poble Europeu. La Comissió Europea va obrir un procediment d'investigació del pla hidrològic abans que s'aprovés, perquè considera que no inclou mesures per protegir l'estat ecològic del Delta ni per gestionar els sediments que es retenen als embassaments, i que no avalua la recuperació de costos de les 465.000 hectàrees de regadius que planifica, bona part de les quals, a Catalunya.

D'altra banda, el pròxim ple de l'Ajuntament de Tortosa debatrà una moció de suport a la PDE i la manifestació que ha convocat el moviment social el pròxim 7 de febrer a Amposta. El text, que ha presentat el grup municipal de la CUP, proposa oferir suport als actes que organitze la PDE i rebutja el pla hidrològic.

LA XIFRA

3.009
hectòmetres
cúbics anuals és el cabal ecològic que preveu el pla hidrològic de l'Ebre per al tram final del riu.

LA DATA

07.02.16
és la data
en què la PDE ha convocat una manifestació contra el pla hidrològic de l'Ebre a Amposta.

Suport d'UP a la manifestació d'Amposta

El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) donarà suport a la manifestació que ha convocat la PDE el 7 de febrer a Amposta per rebutjar el pla hidrològic de la conca de l'Ebre. Tot i que els regants de Lleida i els de la Comunitat de Regants de la Dreta de l'Ebre s'han pronunciat a favor del pla, UP s'afegeix una vegada més a la defensa del riu. El coordinador nacional d'UP, Joan Caball, ha criticat que el govern de l'Estat en funcions hagi aprovat un pla hidrològic de “gran abast”.

La PDE ha convocat la protesta just un dia abans que una delegació d'europarlamentaris es traslladi al delta de l'Ebre (la visita està prevista el 8 de febrer) per conèixer in situ l'impacte que causarà el pla hidrològic sobre un espai natural que està catalogat coma reserva de la biosfera per la Unesco, forma part de la Xarxa Natura 2000 i inclou un parc natural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia