Medi ambient

MANOLO TOMÀS

PORTAVEU DE LA PLATAFORMA EN DEFENSA DE L'EBRE (PDE)

“Ara prioritzem la defensa del cabal ambiental”

“Les hectàrees de regadiu previstes en el pla hidrològic no són compatibles amb un cabal sostenible per al Delta, Europa ja ha advertit d'això i forçarà que es replantege”

“El govern català i una part important de la societat catalana se sumen a la mobilització d'Amposta perquè entenen que el problema de l'Ebre és de país”

Sempre en defensa del riu.
La trajectòria de Manolo Tomàs en defensa del riu Ebre es remunta a dècades enrere i té l'origen en la Coordinadora Antitransvasament, el moviment que ja es va oposar els anys noranta al transvasament del pla Borrell i al minitransvasament a Tarragona, que ja ha celebrat el 25è aniversari. Precisament aquest darrer model és el que és pretén implantar, segons Tomàs, que alerta de la transferència de recursos que podrien fer les comunitats de regants.
El canal Segarra-Garrigues i el Xerta-Sénia no són regadius, són una estafa social

La Plataforma en Defensa de l'Ebre reactiva la mobilització social per frenar el pla hidrològic de l'Ebre, aprovat pel govern del PP, que fixa un cabal ambiental de 3.009 hectòmetres cúbics anuals per al tram final, poc més de la meitat del que reclama el moviment social i el govern. La protesta serà un dia abans de la visita al Delta d'una delegació del Parlament Europeu que investigarà sobre el terreny l'impacte del pla.

Quines conseqüències tindria per a les Terres de l'Ebre no modificar el cabal ambiental?
La detracció d'aigua que implicaran 465.000 hectàrees de regadiu equival a dos transvasaments i mig de l'època d'Aznar. No quedarien recursos suficients per al manteniment mediambiental del Delta, però també implicaria un problema socioeconòmic, les possibilitats de desenvolupament del territori quedarien en dubte. En un període de 25 anys, el 40% de la superfície deltaica quedaria inundada.
Què penseu que fa que la manifestació de demà es prevegi massiva?
El govern i una part important de la societat catalana, convocats per l'ANC i Òmnium, se sumen a la mobilització perquè entenen que el problema de l'Ebre és un tema de país. Però ho fan amb limitacions: només per reclamar el cabal ambiental.
Com és la relació del govern amb la PDE?
Almenys tres consellers participaran en la manifestació. La relació és cordial, estem d'acord en la reclamació del cabal ambiental i en això treballem, però també tenim desacords.
En la reunió que vau mantenir amb el president de la Generalitat vau abordar els desacords?
En aquest moment preferim centrar-nos en els acords, però està clar que la PDE denuncia totes les infraestructures que augmenten la pressió sobre el riu i que faciliten el transvasament de l'Ebre o del Segre. El canal Segarra-Garrigues i el Xerta-Sénia no són canals de regadiu, això és una estafa social. Amb tot, la prioritat ara és el cabal ambiental perquè això ens uneix. Si aconseguim que el cabal s'incremente serà necessari suprimir part dels regadius.
Però el govern defensa els regadius i el cabal ambiental a la vegada...
El cabal del tram final és la conseqüència de tota la planificació riu amunt: 465.000 hectàrees de regadiu i 52 embassaments. Aquests regadius no són compatibles amb un cabal sostenible per al Delta. Europa ja ha advertit d'això l'Estat i forçarà que es replantegen. La PDE reclama la intervenció de la Comissió Europea per tal que es derogue el pla hidrològic i se'n faci un altre.
Els ajuntaments aproven mocions contra el pla. N'hi ha prou amb això?
Reclamem als ajuntaments ebrencs una lluita jurídica activa paral·lela a la nostra.
I després de la mobilització de diumenge n'hi haurà més?
El nostre calendari està marcat per la tramitació del pla hidrològic. Al març serà la data límit perquè el govern el presente a Brussel·les i llavors es concretarà una data per examinar-lo. Hi haurà més mobilitzacions, però encara no tenim data.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia