Medi ambient

Torna la marea blava al Delta

Unes 50.000 persones es manifesten a Amposta contra el pla hidrològic de l'Ebre, la protesta més nombrosa convocada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre a l'Ebre

La PDE reclama que el govern no afluixe i la intervenció d'Europa

Amposta va ser ahir la capital antitransvasament del país. Desenes de milers de persones –concretament unes 50.000 segons l'Ajuntament d'Amposta– van sortir al carrer per rebutjar el pla hidrològic de la conca de l'Ebre aprovat pel govern del PP en funcions i que deixa el tram final del riu eixut. La resposta de la societat ebrenca a la crida de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) va ser massiva, però també ho va ser la de la gent de la resta del país que ahir es va mobilitzar en defensa de l'Ebre, com l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, que van desplaçar desenes d'autobusos fins a les Terres de l'Ebre. La protesta d'ahir s'ha convertit en la més nombroses de les que la PDE ha organitzat al territori ebrenc, ja que supera de molt les dues manifestacions en defensa de l'Ebre d'Amposta: una el 2000, contra el PHN del govern d'Aznar, i l'altra el 2008, per rebutjar la interconnexió de xarxes i fer arribar l'aigua del minitransvasament a Tarragona a l'àrea metropolitana.

La riuada de manifestants va col·lapsar els carrers d'Amposta, i quan feia una hora i mitja que la capçalera havia arrencat i arribava al pont penjant, encara hi havia persones que no s'havien mogut de la sortida, al pavelló firal. “Érem unes gotetes d'aigua i ara som una riuada de gent. Lo riu és vida és més que un crit, vol dir prou als embassaments que inunden els pobles del Pirineu”, va manifestar una portaveu de la PDE, Susanna Abella, des de l'escenari del pont penjant, on es van alternar els parlaments reivindicatius amb les actuacions del cantautor Joan Rovira, Quico el Célio i Riu en So.

A més del suport de la resta del país, com sempre, la PDE va tenir els “aliats històrics” d'Aragó. “Denunciem que el govern d'Aragó defensa el pla, són ostatges dels especuladors de l'aigua”, va dir el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs. En canvi, a Catalunya, a diferència de fa quinze anys, el moviment social té ara el govern al seu costat. El vicepresident del govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, van participar en la manifestació, que va tenir el suport de tots els partits polítics menys del PP i Ciutadans. “Necessitem el suport del govern per aturar el pla, li reclamem que no afluixe, que mantingui una posició ferma, clara i decidida”, va assenyalar Tomàs.

L'objectiu de la PDE és “tombar” el pla hidrològic de l'Ebre i que se'n redacte un altre que realment protegeixi el Delta. Per aconseguir-ho reclamen la intervenció de la Comissió Europea. “Aquesta protesta és la targeta de presentació a la delegació de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu que visitarà el Delta. Al marge del problema mediambiental, el pla hidrològic crearà un problema social”, va dir el portaveu de la PDE. Avui una delegació d'eurodiputats investigarà in situ les conseqüències del pla hidrològic sobre el delta de l'Ebre.

LA XIFRA

50.000
manifestants
són els que ahir van recórrer els carrers d'Amposta contra el pla hidrològic de la conca de l'Ebre.

“Haurem de viatjar més”

Durant l'etapa de lluita contra el PHN, la gent de l'Ebre va viatjar a Barcelona, València, Madrid, Saragossa i Brussel·les per escampar el seu clam en defensa del riu. Han passat quinze anys d'aquelles primeres mobilitzacions, però després de l'èxit d'ahir la PDE té clar que en convocarà més per aconseguir frenar el pla hidrològic. “Haurem de viatjar més, i si el govern de l'Estat no retira el pla a la primavera us demanarem un altre esforç”, va manifestar el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, des de l'escenari del pont penjant dirigint-se als manifestants. En aquest sentit, la PDE convocarà una altra manifestació, probablement a Barcelona, quan la Comissió Europea examine el pla de conca.

Al marge de la intervenció d'Europa per aturar el pla, el moviment social reclama la implicació de les institucions ebrenques i catalanes per aconseguir la derogació del pla hidrològic. “Un pla que serà un transvasament encara que el disfressen d'interconnexió de xarxes, de transferències de recursos o solidaritat”, diu el manifest de la protesta d'ahir, que va llegir
la catedràtica d'història de la comunicació de la UAB, Amparo Moreno. La protesta es va desenvolupar amb un to festiu, com sempre, i va acabar a ritme de jotes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona