Medi ambient

La plaga de la processionària arrasa la població de pins

Agricultura aconsella no acostar-se als arbres afectats fins a mitjans de mes, quan les erugues comencin a abandonar els arbres

Aquest any l'afectació està sent molt superior a la del 2015

El Departament d'Agricultura aconsella a les persones al·lèrgiques “no acostar-se” a pins afectats per la plaga de la processionària fins a mitjans d'aquest mes de febrer, quan està previst que comenci la “processó” –el procés que dóna nom a la plaga– i les erugues comencin a sortir de les bosses que ara pengen dels arbres per ocultar-se a sota terra.

A l'espera del balanç definitiu, que es farà al març, la conselleria ja avança que la plaga d'aquest any està tenint “més impacte“ que la de la temporada anterior, que es va tancar amb més de 100.000 hectàrees afectades (10.000 de gravetat), el 15% de les quals, en pinars catalans.

L'escàs fred que ha fet durant la tardor i l'inici de l'hivern, l'època de màxima reproducció d'aquest tipus d'erugues, ha facilitat l'expansió de la plaga, que amenaça amb fer-se habitual en els anys vinents a causa del canvi climàtic. “Els controls naturals que teníem fins ara no ens han servit aquest any”, explica Jorge Heras, cap del servei de planificació de la direcció general forestal del Departament d'Agricultura.

El Moianès i el Lluçanès són les dues comarques més castigades per la processionària, tot i que gairebé tot el país n'està patint les conseqüències. Al Pirineu lleidatà i les zones tradicionalment més fresques del país ja fa mesos que tenen bosses en diverses zones de pins. També n'hi ha, i moltes, a zones forestals i urbanes de les comarques del Bages, el Berguedà, el Solsonès, el Maresme i el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Enguany, a més, s'ha produït un fenomen que no és habitual: les zones que havien resultat més afectades per la plaga l'any passat han tornat a tenir enguany la creació de bosses. Un fet associat a les temperatures moderades, que han contribuït a fer augmentar encara més la plaga arreu del país.

Urticària per l'aire

La processionària és una plaga autòctona que afecta les diverses varietats de pi que hi ha al territori: pinassa, pi roig, pi pinyoner, pi blanc, pi canari i pinastre. Tot i que la processionària pot arribar a tenir un paper beneficiós per al desenvolupament del cicle biològic (serveix d'alimentació d'aus i ratpenats) les plagues massives acaben afectant la salut dels arbres, que poden tenir afectacions greus en branques i al tronc. Tot i això, les afectacions més severes associades a la processionària recauen, sobretot, sobre les persones, amb reaccions al·lèrgiques i urticàries, tant per contacte directe com per l'aire.

LES FRASES

Habitualment, les zones més afectades un any no patien tant el següent. Enguany no ha estat així
Jorge Heras
cap del servei de planificació de la direcció general forestal
El canvi climàtic ha provocat que els controladors naturals que sempre ens havien funcionat ara ja no ens serveixin
Ja podem avançar que la plaga d'aquest any tindrà més afectació que la que vam patir la temporada anterior

Es replantegen canviar el tractament

El Departament d'Agricultura es “replantejarà” el tractament preventiu en pins després que s'hagi comprovat que els controladors naturals ja no funcionen amb tanta efectivitat contra la processionària, en bona part pels efectes del canvi climàtic i el poc fred que està fent els darrers anys a Catalunya.

L'aposta, encara pendent d'aprovar per la conselleria, passa per diversificar l'actuació segons la zona on es trobin els arbres. En cas d'espais alçats sense accés per a persones –com per exemple molts punts del Pirineu–, s'apostaria per potenciar els tractaments aeris, com ara la fumigació.

En zones boscoses, s'optaria per la utilització de nous productes biològics i químics, i en cas de pins situats a zones urbanes, la idea passa per fer tractaments més intensius, ja que les probabilitats de contacte humà –i,
per tant, d'al·lèrgies i urticàries– són més elevades.

La decisió s'haurà de prendre entre aquest mes de març –quan està prevista la valoració de la temporada– i el setembre, ja que a la tardor comença la campanya. “Ens hem d'esperar a aquesta època o a començament de l'hivern per fer els tractaments, que és el moment quan la processionària està més sensible als productes”, explica Jorge Heras.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.