Medi ambient

Els ajuntaments ebrencs fan pinya contra el pla hidrològic

L'Ajuntament impulsa un front institucional que farà servir la via jurídica i l'europea per tombar el pla aprovat per l'Estat

Presentaran un contenciós administratiu al Tribunal Suprem que s'afegirà al del govern i la PDE

Els ajuntaments de les Terres de l'Ebre s'afegeixen activament a la batalla contra el pla hidrològic de la conca de l'Ebre aprovat per l'Estat. Així, més d'una trentena d'ajuntaments, liderats pel d'Amposta, van reunir-se ja fa més d'un mes per activar un front institucional que farà una tasca de defensa de l'Ebre en paral·lel a la lluita de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE). “La PDE fa mesos que ens va traslladar la necessitat de disposar d'un front institucional que done cobertura al moviment social antitransvasament. Espero que tots els ajuntaments ebrencs s'adherisquen a la plataforma institucional en defensa del riu i del territori”, ha explicat el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Amposta, Dani Forcadell (ERC).

Al marge de l'aprovació de mocions de rebuig al pla hidrològic de l'Ebre, la PDE fa temps que insisteix en la importància que els ajuntaments i els consells comarcals ebrencs constitueixen un grup de pressió. “Fins ara els ajuntaments no han exercit com a lobby, és important que s'impliquen i es personen en la lluita jurídica contra el pla hidrològic”, ha assenyalat el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs. D'aquí a un parell de setmanes, l'Ajuntament d'Amposta convocarà una altra reunió amb els ajuntaments per constituir formalment el front institucional i aprovar la presentació d'un recurs contenciós contra el pla hidrològic al Tribunal Suprem. “Tenim poques setmanes per preparar el contenciós, però seguirem l'estratègia jurídica de la PDE”, ha dit Forcadell.

Pel que fa al termini per presentar recurs contra el document de planificació hidrològica aprovat per l'Estat el 8 de gener, s'exhaureix a final de març. El contenciós dels ajuntaments ebrencs s'afegirà al de la PDE i al que també està preparant el govern de la Generalitat i que haurà de precisar més els arguments jurídics per evitar que el Suprem el desestime (tal com va passar amb el recurs del govern contra l'anterior document de planificació hidrològica).

Incompliment

El front institucional també farà servir la via europea perquè es modifique el cabal ambiental del tram final del riu previst en el pla hidrològic, que és de 3.009 hectòmetres cúbics anuals. Una aportació hídrica que tant el moviment social com la Generalitat i els ajuntaments ebrencs sostenen que incompleix la directiva marc de l'aigua i la d'aus. Aquesta no serà la primera vegada que els ajuntaments s'adrecen a la Comissió Europea per protegir el Delta; de fet, en la lluita contra el PHN (que preveia un transvasament de 1.050 hectòmetres cúbics anuals) ja es va crear un front institucional anti-PHN que va recórrer a Brussel·les per evitar el finançament al polèmic transvasament. En aquell moment, va ser l'Ajuntament de Tortosa qui va liderar el grup, mentre que Amposta en va quedar al marge. Ara, però, la implicació del govern ampostí en la defensa de l'Ebre és total, tal com ho va demostrar en la col·laboració per organitzar la manifestació del 7-F.

LA FRASE

D'aquí a un parell de setmanes convocarem una reunió per crear formalment el front institucional
Dani Forcadell
REGIDOR DE MEDI AMBIENT DE L'AJUNTAMENT D'AMPOSTA

LA XIFRA

3.009
Hectòmetres
cúbics anuals és el cabal ambiental per al tram final de l'Ebre previst en el pla de conca

Rebuig del Parlament al pla

El ple del Parlament va aprovar ahir, a proposta del grup de Catalunya Sí que es Pot, una moció de rebuig al pla hidrològic de l'Ebre i que insta el govern a donar suport a les iniciatives i mobilitzacions socials que es facen per mostrar el rebuig al pla de l'Estat. “És important que el Parlament aprove una moció de rebuig al pla hidrològic i que exigisca el compliment de les directives europees per protegir el Delta”, va manifestar la diputada de Catalunya Sí que es Pot Hortènsia Grau. La moció també reclama al govern que convoque de manera urgent la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre per valorar el contingut del pla i proposar les accions necessàries per liderar una resposta institucional unitària. “La lluita del govern contra el pla de conca és ferma i està basada en criteris científics”, va dir la diputada de Junts pel Sí Meritxell Roigé. Només el PP i Ciutadans (en part) van rebutjar la moció. “El pla de conca no és un transvasament, s'està fent populisme nacionalista i ecològic, i el futur de l'aigua de l'Ebre l'han de decidir tots els espanyols”, va dir el diputat del PP Alejandro Fernández.

La moció també insta el govern a revisar els regadius del Segarra-Garrigues i del Xerta-Sénia. Uns regadius que en el ple del Parlament d'ahir va defensar la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, que va afirmar que són compatibles amb el cabal ambiental per al tram final del riu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona