Medi ambient

Cerdanyola detecta fuites de biogàs i vol canvis urbanístics

El govern dóna suport a la denúncia veïnal de l'abocador Elena amb noves dades i vol replantejar el Centre Direccional

El govern de Cerdanyola ha confirmat que l'abocador Elena, situat en l'àmbit del projecte urbanístic de Centre Direccional, té fuites tòxiques, com ja van denunciar l'estiu passat alguns veïns a la Plataforma Sense Abocadors i que va recollir aquest diari . L'alcalde, Carles Escolà, de Compromís per Cerdanyola, i el regidor d'Urbanisme, Ivan Gonzàlez, van explicar ahir que aquest dipòsit controlat creat el 2007 i clausurat el 2011 pot estar emetent 400 litres de gas metà a l'exterior cada hora, segons les primeres dades que els ha facilitat l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) arran d'un estudi que està efectuant als pous d'extracció. Unes xifres que qualifiquen d'“alarmants” si es confirmen els resultats de les mostres que encara recolliran fins a l'abril. Malgrat tot, els responsables del nou govern ja van reunir-se el 7 de març amb el conseller de Territori, Josep Rull, per plantejar-li la voluntat de replantejar el projecte urbanístic que preveu aixecar uns 4.500 habitatges i un centre comercial al voltant del sincrotró Alba.

El govern cerdanyolenc també ha encarregat estudis externs per valorar les solucions plantejades pel consorci del Centre Direccional davant les emissions generades tant per l'abocador Elena, que gestiona l'empresa Puigfel, i que es va presentar com un sistema pioner dins el nou model de gestió de residus l'any 2005 basat en el rebliment impermeabilitzat i restauració d'antigues argileres amb bales de residus tractades als ecoparcs, i també de l'antic abocador de Can Planas.

Els veïns ja havien denunciat que el consorci havia ocultat durant dos anys dos estudis que confirmaven emissions altes de metà (CH4) i de diòxid de carboni (CO2) al perímetre i reclamen responsabilitats polítiques i penals a l'alcalde del 2008-2012, Antoni Morral (ICV); als enginyers de la UPC creadors del sistema de bales d'ecoparc, Ramon Sanz i José María Baldosano; a Andreu Puigfel, responsable de l'empresa gestora, i a l'ARC.

Cessament del director del consorci

L'alcalde, Carles Escolà, ha demanat que es destitueixi el director del consorci urbanístic del Centre Direccional, Pere Solà, perquè va presentar un recurs a la sentència judicial que anul·lava l'estudi que servia de pilar del pla director urbanístic (PDU). L'alcalde considera que ho va fer a esquena de la presidència que ara ocupa, sabent que la sentència va ser conseqüència d'un recurs que va firmar el mateix Escolà com a portaveu de Compromís.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia