Medi ambient

Rebaixen de nou la pena als exdirectius d'Iberpotash

L'Audiència retira la consideració d'afectació a la salut pública i redueix la condemna a cinc mesos

Manté l'obligació de reparar el dany ambiental

L'Audiència provincial de Barcelona va rebaixar ahir per segon cop les penes de presó que es van imposar inicialment a tres exdirectius d'Iberpotash per un delicte de contaminació ambiental.

En concret, la condemna passa d'un any i mig de presó –que ja no comportava l'ingrés– a cinc mesos perquè el tribunal ha retirat la consideració d'afectació a la salut pública.

La sentència sí que manté el veredicte pel delicte contra el medi ambient, en relació amb la contaminació de quatre pous d'aigua del Bages per residus salins derivats de les mines de Súria i Sallent.

En aquest sentit, obliga Iberpotash com a responsable civil subsidiari a reparar la zona “fins que s'elimini l'elevada salinitat i els compostos orgànics volàtils que presentin les aigües dels pous que no es puguin destinar al consum humà o al bestiar”, així com a fer-se càrrec del cost econòmic que suposa.

La denúncia va ser presentada per l'entitat ecologista l'Alzina i per un propietari a qui s'havia salinitzat la finca el 1997, un any abans que l'explotació passés a mans d'Iberpotash.

Les investigacions es van allargar fins al 2003, però el judici no es va celebrar fins al desembre del 2014, quan els tres exdirectius –que havien estat conseller delegat, director de producció i responsable mediambiental de SúriaK– van seure al banc dels acusats.

E jutjat penal de Manresa els va condemnar a dos anys de presó i a restaurar el dany ambiental i Iberpotash hi va recórrer. El passat febrer l'Audiència va ratificar la sentència, tot i que va rebaixar la condemna a un any i sis mesos de presó per la demora que va tenir el procés judicial.

El text, però, no recollia el fet que el Ministeri Fiscal i l'acusació particular havien retirat “l'existència de greus danys per a la salut de les persones” de les conclusions del jutjat. És el que ara es rectifica en el que és la segona rebaixa de les penes de presó.

Fonts d'Iberpotash van indicar ahir que “és important que es reconegui l'equivocació i que es passi a una pena de tan sols cinc mesos”, a banda “de la retirada total de l'afectació sobre la salut pública”. Respecte el dany ambiental, al febrer l'empresa va recordar que es tracta d'uns fets que es remunten “als anys 70” i que en l'actualitat “s'apliquen totes les mesures correctores”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia