Medi ambient

El Congrés rebutja augmentar el cabal ambiental de l'Ebre

Els diputats del PP i Ciutadans voten en contra d'una proposició no de llei d'ERC i DL per revisar el polèmic pla i el PSOE s'absté

La PDE s'aliarà amb entitats ambientalistes a Brussel·les per preservar el Delta

El Congrés no instarà el govern a revisar el pla hidrològic de la conca de l'Ebre i incrementar el cabal ambiental del tram final del riu. Els diputats del PP i Ciutadans van rebutjar ahir la proposició no de llei presentada per ERC i Democràcia i Llibertat (DL) en què es reclamava la modificació del pla de conca, aprovat pel govern del PP en funcions el 8 de gener passat, mentre que el PSOE majoritàriament es va abstenir (tot i que algun diputat va votar-hi en contra). “El pla hidrològic vulnera la directiva marc de l'aigua, suposarà la desaparició del delta de l'Ebre, el tercer més gran del Mediterrani”, va manifestar el diputat d'ERC Francesc Xavier Eritja, que va rebutjar les esmenes presentades pel PSOE, Ciutadans i Podem a la proposició.

Amb tot, Podem va votar a favor de la proposta i va recordar que el pla hidrològic de l'Ebre ja ha estat qüestionat per la Comissió Europea. Així, la proposició no de llei va rebre 90 vots a favor, 159 en contra i 90 abstencions.

Per la seua banda, els socialistes van reclamar un acord social i polític sobre el pla de conca de l'Ebre i van proposar que no es realitzés un tractament diferenciat del tram final del riu. “La directiva marc de l'aigua reivindica la gestió única de les conques hidrogràfiques, el riu s'ha de considerar un tot, no es pot independitzar la desembocadura”, va dir la diputada del PSOE Pilar Lucio. Els socialistes, però, sí que van participar en la multitudinària manifestació a Amposta el 7 de febrer passat per reclamar més cabal per al tram català de l'Ebre. “Lamentem la posició dels socialistes, que a l'Ebre i Catalunya diuen una cosa i a la Cambra una altra”, va dir el diputat de DL i alcalde de Tortosa, Ferran Bel.

Tant el PP com Ciutadans van defensar el pla hidrològic de l'Ebre i van assegurar que respecta la directiva marc de l'aigua. “Una part minoritària no pot determinar el cabal ambiental de l'Ebre”, va assenyalar el diputat del PP Eloy Suárez, que va qualificar d'“insolidària” la posició d'ERC i DL.

La votació del Congrés no modificarà l'estratègia de lluita de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) contra el pla. “El nostre calendari no s'altera”, va dir el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs. A més de presentar una queixa a Brussel·les, el moviment social s'aliarà amb entitats ambientalistes a Brussel·les per preservar el Delta i internacionalitzar la problemàtica de l'Ebre.

LA FRASE

El pla hidrològic de l'Ebre no compleix les exigències europees de garantir un cabal ecològic
Xavier Eritja
DIPUTAT D'ERC AL CONGRÉS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia