Medi ambient

La campanya de producció d'arròs al Delta s'avança

Els camps es començaran a inundar dilluns que ve després de tot l'hivern assecats i en deu dies se sembrarà el cereal

Es deixaran 80 hectàrees sense conrear per combatre la plaga del cargol poma

Els arrossars del delta de l'Ebre començaran a inundar-se dilluns que ve, un fet que marca l'inici de la campanya de producció del cereal i que, enguany, s'ha avançat un parell de setmanes. Després de tot l'hivern amb els camps assecats, per tal de combatre la plaga del cargol poma, els productors han dedicat les darreres setmanes a preparar els camps per la inundació. “Les terres ja estan anivellades, recuperem el cicle de producció de l'arròs d'abans de l'aplicació de les mesures agroambientals al Delta i tenim més marge per tornar a sembrar si és necessari”, ha explicat el responsable del sector de l'arròs d'Unió de Pagesos (UP), Dani Forcadell.

La mesura d'inundació dels camps fins al 31 de gener s'aplicava al Delta des de l'any 1996, amb una subvenció de 54 euros per hectàrea que els productors han deixat de percebre.

L'assecat dels arrossars a l'hivern, la inundació amb aigua salada i els tractaments amb saponina són les principals accions que s'han dut a terme, fins ara, per lluitar contra el cargol poma. Enguany, però, el Departament d'Agricultura i la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre han començat un pla ambiciós per sectoritzar el Delta. Es tracta de posar barreres a les sèquies i desguassos per evitar que les zones que s'han netejat de cargol poma es tornen a infectar. De moment, s'ha fet una prova a la zona de Riumar i illa de Mar (pròxima al mar) i es preveu que en cinc anys tot el marge esquerre del Delta estigui sectoritzat. “És un pla de futur molt important, que permetrà que la resta d'accions que s'adopten en l'estratègia de lluita contra el mol·lusc invasor siguin eficaces”, ha manifestat el coordinador d'UP a les Terres de l'Ebre, Hilari Curto.

A més, unes 80 hectàrees d'arrossar es convertiran en camps experimentals, on aquesta campanya no es conrearà arròs. “Agricultura ha tardat a concretar quins eren els camps que no es conrearien i els pagesos han fet unes despeses innecessàries”, ha lamentat Curto. Les temperatures suaus de l'hivern fan preveure que al maig proliferarà la plaga.

LA FRASE

Les temperatures suaus de l'hivern fan preveure una campanya complicada pel cargol poma
Hilari Curto
COORDINADOR D'uNIÓ DE PAGESOS A LES TERRES DE L'EBRE

La CHE farà prospeccions al riu, al juny

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) farà el mes de juny vinent prospeccions al riu Ebre, entre Amposta i Tortosa, per comprovar que la plaga del cargol poma no remunta riu amunt. També preveu realitzar la retirada d'exemplars i les postes del mol·lusc invasor que localitze als marges fluvials. L'any passat, els tècnics de la CHE van retirar més de 90 postes de cargol poma entre Amposta i Tortosa, totes elles localitzades en punts del riu associats a la pesca, per la qual cosa apel·la a la conscienciació ciutadana i recorda que la llei prohibeix l'ús del cargol poma com a esquer viu.

Per la seua banda, els arrossaires insisteixen en la necessitat d'emprendre accions al riu per frenar la plaga del cargol poma, perquè en cas contrari les accions que es fan als arrossars i a la xarxa de distribució de l'aigua són poc eficaces.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia