La UPC deixa la Taula de Qualitat de l'Aire per falta de “voluntat” del govern
El laboratori universitari que va fer els estudis ambientals al Tarragonès veu irrellevant participar-hi
De moment, no es farà l'estudi del polígon sud
Gairebé deu mesos després de la seva primera sessió, la Taula de la Qualitat de l'Aire al Camp de Tarragona va celebrar ahir una molt reclamada segona reunió, però amb una absència destacada: la dels representants del Laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), l'òrgan que, precisament, va realitzar l'estudi sobre la contaminació a l'entorn del polígon químic nord del Tarragonès. El laboratori universitari ha fet arribar una resposta al govern a la seva invitació a prendre-hi part assegurant que no creu “rellevant” participar-hi per la falta de “voluntat” real en millorar la qualitat ambiental a la zona.
En concret, l'òrgan de la UPC lamenta que la posada en marxa de la taula no hagi suposat un trencament amb “el model poc eficient” de control ambiental fet servir per la Generalitat fins ara, i destaca que caldria fer un “control més exhaustiu” de diversos components, una feina que –consideren– no es veu “reflectida” a l'ordre del dia de la sessió celebrada ahir.
Així mateix, el laboratori de la UPC indica que els resultats dels estudis fets al polígon nord, i que van detectar episodis de contaminació per sobre dels límits legals, no es van incloure en la primera sessió de la taula.
Grups de treball
El govern, per la seva banda, de moment aparca l'encàrrec d'un estudi específic sobre la contaminació a l'entorn del polígon petroquímic sud. La taula va decidir ahir constituir tres grups de treball que analitzaran la legislació ambiental d'altres països, els estudis ja existents i la comunicació de les dades abans de decidir les noves mesures a prendre. “Volem que la taula passi a reunir-se cada un o dos mesos”, va dir el conseller de Territori i Medi Ambient, Josep Rull.
LES FRASES
Contradicció en les dades
El govern va exposar ahir a Tarragona les dades de la qualitat de l'aire corresponents a l'any 2015 en què, segons va dir el conseller de Medi Ambient, Josep Rull, no hi va haver “cap superació” dels límits legals, excepte en el cas de l'ozó troposfèric. En aquestes dades ja s'inclouen alguns dels nous components, com ara el 1.3 butadiè, que el govern l'estiu passat es va comprometre a mesurar al Tarragonès, tal com reclamava Cel Net. Des de la plataforma, però, van qüestionar els resultats oferts pel govern. “En la mateixa època nosaltres sí que teníem superacions en el cas del butadiè. No ens han donat tampoc dades”, va dir el portaveu de Cel Net, Josep Maria Torres.