Medi ambient

Restringit l'accés a la mina de les Ferreres de Camprodon

L'Ajuntament vol preservar l'important patrimoni geològic d'aquesta mina de Rocabruna

Ha instal·lat dues portes als punts d'accés per garantir també la seguretat per les esllavissades

La mina de les Ferreres, situada a Rocabruna (Camprodon), té dues portes tancades amb pany i clau als dos únics punts d'accés que hi ha. L'Ajuntament vol evitar així l'extracció massiva de minerals i garantir-ne la seguretat. I és que aquesta mina està actualment en desús –des de 1966 que ja no s'explota– i hi ha riscos d'esllavissades.

Aquest és un indret apreciat pels amants dels minerals perquè conté peces peculiars amb colors molt vistosos. També s'han trobat alguns exemplars de minerals citats per primer cop a Catalunya.

No sempre, però, tothom ha fet extraccions de la manera més respectuosa i per això ara s'ha cregut necessari regular-ne l'accés. “Hi ha gent que s'ha dedicat a carregar i carregar caixes de manera massiva i això el que fa és destrossar la mina i les possibilitats de trobar espècies poc habituals”, explica Joan Rosell, membre del Grup Mineralògic Català (GMC) i col·leccionista de minerals, que defensa que calia regular l'accés.

Algun dels seus socis s'han trobat que tenien localitzades zones amb minerals molt petits d'interès i que quan hi han tornat al cap d'un temps ja no hi eren perquè algú se'ls havia emportat amb peces molt grosses.

L'any 2013, el Grup Mineralògic Català, amb la col·laboració dels veïns del nucli de Rocabruna, va publicar el llibre Rocabruna i el seu entorn. La mina de les Ferreres, amb les conclusions de l'estudi que van fer els membres de l'entitat.

Aquests apassionats dels minerals asseguren que encara queda molt per conèixer d'aquesta mina i no descarten que en un futur surtin a la llum minerals que fins a l'actualitat són desconeguts.

LA DATA

1966
És l'any en què
es va deixar d'extreure minerals de la mina de les Ferreres de Rocabruna

Trobada interpirenaica de mineralogia

Camprodon ha estat el marc aquest cap de setmana de la primer edició de la Trobada Interpirenaica de Micromineralogia i Sistemàtica Mineral amb una setantena d'aficionats procedents de l'Estat francès –membres de l'AFM– i de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià. Entre els actes programats, s'ha dut a terme una visita a la mina de les Ferreres, s'ha inaugurat una exposició amb alguns dels minerals que s'han trobat al poble de Rocabruna i també s'ha celebrat una fira d'intercanvi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.