Medi ambient

Alliberen unes 3.000 larves de marieta a Salt per combatre els pugons

Amplien a tot el passeig Folch i Torres i a la plaça Guifré el Pilós un mètode estrenat ara fa dos anys

També tenen previst instal·lar refugis per a insectes

L'Ajuntament de Salt va alliberar ahir unes 3.000 larves de marieta per lluitar contra els pugons que a la primavera parasiten les plantes, dins l'aposta del consistori per “la jardineria funcional i ecològica”, com va destacar la regidora d'Entorn Natural i Medi Ambient, Marta Guillaumes, que va considerar que es tracta de recuperar el funcionament natural de l'ecosistema. Concretament, es van instal·lar càpsules –on les larves estan barrejades amb substrat– en 60 exemplars de catalpa del passeig Foch i Torres i en 16 roures de la plaça Guifré el Pilós. És el primer any que es fa servir aquest mètode natural de manera “més àmplia”, després de dos anys en què s'havia provat en zones més reduïdes. De fet, la intenció és estendre-ho a tot el municipi i revertir així l'ús de fitosanitaris. Per aquest any s'ha previst un pressupost de 13.000 euros en lluita biològica i 3.000 euros més per a l'ús de productes químics biodegradables “que no són nocius per a la natura ni els animals ni les persones”, va subratllar Guillaumes. Dins la lluita biològica, a més de les marietes, que actuen com a depredadors dels pugons, la setmana que ve s'alliberaran uns parasitoides, que posen ous dins dels pugons i també “com un alien” els maten.

Refugis per a insectes

Un altre dels projectes de l'Ajuntament de Salt dins d'aquesta lluita natural contra les plagues pels pròxims mesos és la instal·lació de refugis per a insectes a tot el poble per augmentar la biodiversitat. “Són com uns petits nius, amb petites estructures a dins, que fan servir per posar-hi els ous”, va explicar la regidora.

LA XIFRA

76
arbres
és el nombre en què es van penjar ahir les càpsules amb les marietes: 60 a Folch i Torres i 16 a Guifré el Pilós.

LA FRASE

Així recuperem la normalitat d'un ecosistema que l'activitat humana ha pertorbat
Marta Guillaumes
regidora d'entorn natural

Precedents en altres municipis gironins

El proveïdor de les marietes és l'empresa Agrosalvi, de Vilobí, que les compra en un viver valencià, Bichelos. Una representant de l'empresa, Paula Garcia, va explicar que en els últims quatre anys han alliberat marietes –i també altres enemics naturals dels pugons, tant depredadors com parasitoides– en altres municipis gironins, com ara Roses, Castelló d'Empúries, Vilablareix, Banyoles i també en part de la ciutat de Girona, a més de Salt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia