medi ambient
La Noguera busca solucions per tancar l'abocador
Si es manté el ritme actual, d'aquí a menys de cinc anys l'equipament arribarà al límit de la seva capacitat
El Consell Comarcal haurà de recaptar abans els 2 milions d'euros que val clausurar-lo
L'abocador comarcal de la Noguera arribarà al límit de la seva capacitat abans de cinc anys. Així ho advertia el Consell Comarcal, que ja estudia obrir un nou espai al costat de l'abocador actual. El mes de novembre de l'any passat l'entitat comarcal va aprovar un augment de la taxa d'escombraries del 39%, fet que permetrà estalviar uns 80.000 euros anuals destinats al tancament de l'abocador; aquesta xifra, però, queda lluny dels 2 milions d'euros que costa clausurar-lo. La presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concepció Cañadell, explicava: “L'Àgència Catalana de Residus ens ha dit que, si no fem els deures, no comptem amb ells, així que nosaltres haurem de fer estalvi a través de subvencions o, si no hi ha més remei, ho haurem de repercutir en els ciutadans.” Aquesta situació podria suposar una altra pujada de la taxa d'escombraries si no s'aconsegueixen els diners necessaris per a la clausura abans del termini de cinc anys. Cañadell justificava els ajustats terminis per trobar el finançament pel fet que “fins fa dos anys era l'Agència Catalana de Residus qui es feia càrrec de les despeses de la clausura i obertura dels abocadors”: “Ara haurem d'afrontar nosaltres aquests costos.”
La comarca de la Noguera genera un total d'onze mil tones de rebuig cada any, fet que suposa 1,12 quilos al dia per cada habitant, un xifra que la converteix en la segona comarca que més rebuig genera de tota la província de Lleida, per darrere del Segrià.
L'abocador actual, situat als afores de Balaguer, es va construir fa 24 anys i ja va haver de ser ampliat l'any 2002. Ara el Consell Comarcal estudia fer una altra ampliació en un terreny proper a l'abocador actual de cara als pròxims anys.
Davant d'aquesta situació, ajuntaments com el de Balaguer han decidit prendre mesures per estimular la separació de residus. El seu alcalde, Jordi Ignasi Vidal, explica: “Nosaltres hem hagut d'adquirir un camió més gran per gestionar el volum de fracció de resta que generem. Engegarem una campanya per conscienciar la ciutadania que això té un cost molt elevat i que el reciclatge podria repercutir en una millora econòmica per a la ciutat.”
Falta de reciclatge
L'abocador comarcal ha arribat a aquesta situació en bona part pel poc reciclatge que es fa a la comarca. Segons dades de l'Agència Catalana de Residus, la Noguera és una de les comarques que menys reciclen de la demarcació de Lleida, amb un 26%, només superada per les Garrigues i el Segrià, amb un 22% i un 24%, respectivament. Aquesta xifra queda molt lluny de les de comarques com el Pla d'Urgell, que arriba al 45%, o la Segarra, que supera el 52% en matèria de reciclatge. El municipi de Montgai és el que té més bons hàbits a la Noguera, ja que recicla un 30% dels residus que genera, seguit de les dues grans ciutats, Balaguer i Artesa de Segre, que arriben al 28%. La presidenta del Consell Comarcal, Concepció Cañadell, diu que esperen “reconduir aquesta situació” i, de cara al 2017, explica: “Volem apostar per l'agrupació de contenidors, que s'ha demostrat que és un dels mètodes més efectius per estimular el reciclatge.”