Medi ambient

Medi ambient

Arenys de Munt estalvia energia a les escoles

Els alumnes participen per segon any en el programa Euronet

S'han estalviat 6.000 euros de la factura de gas i llum i l'Ajuntament en retorna la meitat als centres

Les dues escoles d'Arenys de Munt, Sant Martí i Sobirans, s'han adherit per segon any consecutiu en el programa europeu Euronet que promou l'estalvi energètic a les escoles a partir de petites actuacions que decideix la comunitat educativa. Durant l'any passat els dos centres educatius van estalviar fins a 6.000 euros en llum i electricitat. L'alcalde i regidor de Medi Ambient, Joan Rabasseda (ERC), destaca que aquest estalvi s'aconsegueix amb l'esforç de tota la comunitat educativa, des dels mateixos alumnes fins als mestres, la direcció, l'AMPA i el personal de consergeria, neteja i menjador de les escoles. Els alumnes dels cursos implicats fan un inventari de com es consumeix l'energia a l'escola. Per a cada espai de l'escola determinen si els llums estan encesos o apagats, si les finestres estan obertes o tancades, si hi ha aparells oberts sense que s'estiguin fent servir.

L'estalvi aconseguit es tradueix en un retorn a l'escola per part de l'Ajuntament de la meitat del que s'aconsegueix estalviar.

A l'escola Sant Martí s'ha estalviat 24.578 kWh en electricitat, amb un estalvi de 5.407 euros, i 2.062 kWh en gas, que corresponen a 123 euros. Per això tindrà un retorn de 2.765 euros.

A l'escola Sobirans l'estalvi energètic en el consum elèctric ha estat de 8.713 kWh, equivalent a 2.004 euros, mentre que el consum de gas ha estat superior al previst i per aquest motiu no rebrà cap retorn econòmic. Tot i això, l'Ajuntament invertirà la meitat de l'estalvi, és a dir uns 1.000 euros, per resoldre els problemes i avaries amb la caldera de gas de l'escola Sobirans, que ha estat la causa del consum elevat que s'ha registrat. El primer any ja es van detectar problemes amb la caldera que esperen resoldre amb aquesta actuació.

LA XIFRA

50
són les escoles de tot Catalunya que participen en el programa europeu Euronet 50/50 per estalviar energia.

Alumnes de cinquè i sisè

El director de l'escola Sant Martí, Lluís Llovet, fa un balanç positiu del programa que permet portar a terme accions per estalviar com ara optimitzar els llums i fer un ús racional de la calefacció. Segons explica, els alumnes de cinquè i sisè de primària són els que s'han organitzat per revisar durant el curs els llums mal tancats a les aules, tant d'ordinadors com fluorescents. “Abans de tancar les aules fan una revisió i deixen gomets allà on han hagut d'actuar”, explica. La seva feina va més enllà, ja que es dediquen a sensibilitzar la resta d'alumnes anant a les classes a explicar la importància de l'estalvi energètic. Des del centre educatiu i amb la implicació de l'enginyer municipal s'ha treballat per compartimentar l'espai i decidir les hores en què s'ha d'obrir i tancar la calefacció per optimitzar l'escalfor. “Si no es fa activitat a les tardes a alguns espais és absurd tenir fins a darrera hora la calefacció anant i es pot tancar al migdia”, indica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia