Medi ambient

El primer projecte eòlic cooperatiu de l'Estat, a Pujalt

El projecte ‘Viure de l'aire del cel', finançat per 266 persones, vol que els ciutadans participin en la generació de l'energia

La zona de l'Alta Anoia concentra més d'un centenar d'aerogeneradors

266 persones han aportat 1,4 milions d'euros
al projecte

L'any 2009 es complia el 25è aniversari de la instal·lació del primer aerogenerador a Catalunya. Un grup de persones amb vinculació al món de l'energia es va preguntar quina innovació es podia fer per commemorar l'efemèride. I van optar per la part social de la generació d'energia.

Era l'embrió del projecte Viure de l'aire del cel, que diumenge es començarà a poder tocar a Pujalt amb la col·locació de la primera pedra del primer aerogenerador comunitari de l'Estat. El model col·lectiu de producció d'energia eòlica és comú a Europa i als Estats Units, però inèdit fins ara a l'Estat espanyol.

Democratitzar l'energia

Un dels impulsors, Pep Puig, recorda que només el llançament de la idea als mitjans de comunicació ja els va deixar “inundats de correus de gent que hi volia participar”. Set anys després de les primeres idees, 266 persones han aportat prop d'un milió i mig d'euros per fer possible el projecte. Entre els inversors hi ha “perfils de tot tipus, des dels que hi han posat 500 euros fins als que n'hi han invertit 15.000 o 20.000”, explica Puig.

L'objectiu bàsic és la democratització de la generació d'energia, aprofitant la liberalització del mercat energètic. Tot i que el projecte continua obert a participants de tot el país, Puig creu que “el futur és que hi participi la gent de la zona, perquè se'l sentin seu”.

Sobre el recorregut futur del projecte, Puig deixa clar: “El nostre interès no és anar posant molins.” Amb el primer aerogenerador a Pujalt “volem demostrar que es pot fer”, diu Puig, que hi afegeix que posaran la seva experiència al servei de qui vulgui engegar un projecte comunitari de generació d'energia eòlica.

La tria de Pujalt respon a tres factors que necessitaven els impulsors: no haver de fer noves mesures de vent, proximitat a la xarxa de distribució elèctrica i accés per carretera. La data en què la instal·lació estarà en funcionament depèn del fabricant, Alstom, que els ha de subministrar un aerogenerador del model ECO-122.

El municipi té 50 aerogeneradors al seu territori, 22 del parc eòlic de Pujalt i 28 del de l'Alta Anoia. L'alcalde de Pujalt, Antoni de Solà, es mostra “un ferm defensor de l'energia eòlica, i més encara si és participativa”. Tot i que explica que bona part del capital del parc de l'Alta Anoia és de la zona, De Solà celebra “que una persona qualsevol pugui participar en la producció d'energia, que no estigui en mans dels grans monopolis”.

Molta feina pendent

De Solà reconeix que “hi ha molt a fer en la línia de la democratització de la producció d'energia” malgrat el recorregut que ja tenen aquest tipus d'instal·lacions en altres països. El batlle també lamenta les dificultats amb què aquest tipus d'iniciatives es troben a l'administració: “A Alemanya es triga sis mesos a posar-ho en marxa i aquí hi hem estat més de tres anys.”

Antoni de Solà no amaga la importància que té l'energia eòlica per a les finances municipals. Els impostos sobre béns immobles i rústics aporten cada any 72.000 euros a les arques de l'Ajuntament, mentre que els molins n'aporten 200.000. I això, en un municipi que no arriba a tenir ni dos-cents habitants.

LES FRASES

Nosaltres som ferms defensors de l'energia eòlica, i més encara si és participativa
Antoni de Solà
ALCALDE DE PUJALT
Volem demostrar que es pot fer, i compartirem la nostra experiència
Pep Puig
PROJECTE ‘VIURE DE L'AIRE DEL CEL'

Una comarca amb potencial eòlic

El Servei Meteorològic de Catalunya va presentar l'any 2004 un mapa de recursos eòlics del país que servís de base per a plans territorials per a l'explotació d'energia eòlica. Entre les zones del país amb més potencial hi havia la part septentrional de la comarca, coneguda com a Alta Anoia o Alta Segarra. En bona part d'aquest territori hi ha, de mitjana i a 60 m d'altura, velocitats de vent que oscil·len entre 5,0 i 7,0 m/s, cosa que permet una producció d'energia eòlica eficient. El parc eòlic de la serra de Rubió va ser el primer a instal·lar-se, l'any 2005. Es van instal·lar 33 aerogeneradors, als quals se n'hi van afegir disset més en una ampliació posterior. Més tard, es van instal·lar els parcs eòlics de Pujalt i el de l'Alta Anoia, amb aerogeneradors a Pujalt, Veciana, els Prats de Rei i Calonge de Segarra. La potència conjunta d'aquests parcs és de 145 MW. El territori ha rebutjat altres projectes eòlics a l'Anoia, com ara el d'Orpí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona