Prop de 200 permisos a grups per fer esports a Montserrat
Gairebé 18.000 persones han participat en activitats programades, sobretot senderisme, des que cal un permís
El Patronat de Montserrat valora com a molt positius els primers mesos d'intensificació del control al massís
Balanç positiu dels primers mesos d'intensificació del control a les activitats esportives a Montserrat. Segons el patronat que gestiona el massís, des que es va posar en marxa la regulació, s'ha donat permís a 177 grups per fer activitats esportives organitzades, en què han participat 17.728 persones. Xavier Aparicio, gerent del Patronat de la Muntanya de Montserrat, assegura que estan contents del nombre de peticions, tot i que creu que “s'incrementarà” a mesura que es conegui la norma.
Aquestes són les primeres xifres des que, el 15 de gener, es va aprovar la nova normativa de Montserrat. Aquest nou reglament, que s'aplica des de gairebé fa mig any, vol tenir més control sobre les activitats esportives i col·lectives al parc natural. Entre les mesures introduïdes, el parc exigeix una autorització per a activitats aparegudes els últims anys, com ara el funambulisme, el salt base i el parapent. També ho han de fer els grups que hi organitzin alguna activitat, com és el cas de les curses esportives. A més, les bicicletes tot terreny i els cavalls s'han restringit a les zones amb menys visitants. I les zones d'escalada tenen restriccions temporals.
Segons el Patronat de Montserrat, de febrer a juny, sobretot han rebut peticions d'associacions que fan senderisme i curses esportives, activitats que mobilitzen molta gent. En el cas del senderisme associatiu, més de 10.000 persones i en el de les curses, més de 2.700. També hi ha molta gent que escull activitats o visites guiades (1.714 i 1.528 persones). En canvi, han rebut molt poques notificacions d'esportistes de parapent, camp base o funambulisme. “Només n'hem rebut una de parapent”, assegura Xavier Aparicio.
Pel que fa als mesos en què hi ha hagut més moviment, van ser abril (amb 57 activitats i 6.328 participants) i maig (47 grups i 5.697 persones). De fet, el gerent del Patronat de Montserrat explica que la major part d'activitat esportiva a Montserrat “es concentra de Setmana Santa fins a Sant Joan i de setembre fins a Tot Sants”. En canvi, a l'estiu és quan puja més gent al massís però no en grups per fer activitats esportives, sinó sobretot turisme i més de caràcter familiar. L'accés més usat pels grups és Collbató.
Xavier Aparicio es mostra sorprès de les xifres i diu que no imaginaven que “tanta gent” els donés informació, tot i que creu que encara augmentarà. Assegura que es fa “per saber què passa a la muntanya” i per seguretat, ja que s'informa els Mossos, Protecció Civil, els Agents Rurals i els Bombers de tots els grups que notifiquen una activitat a Montserrat.
LES XIFRES
594.868 visitants al parc natural
El nombre de visitants a Montserrat, un dels espais més emblemàtics de Catalunya, no para de créixer. L'any passa,t van accedir al recinte de Montserrat per carretera, aeri o cremallera 2.400.00 visitants (0,63% més que el 2014). Aquesta és una xifra consolidada els últims anys. La majoria de turistes arriben a Montserrat en cotxe (1,5 milions), mentre que 583.247 persones van arribar amb el tren cremallera i 253.215 ho van fer amb l'aeri. A més, el Patronat de la Muntanya de Montserrat té dades dels visitants que accedeixen al parc natural a peu. L'any passat, van ser 594.868 persones, 24.225 més que l'any anterior. Aquesta xifra no ha parat de créixer i, per exemple, des del 2010 ha passat de 444.117 als prop de 600.000 actuals. La majoria pugen per Monistrol (220.214 persones) seguint per l'accés de Nou Sant Jeroni de Collbató (154.048) i també pel Bruc (114.526). La resta ho fan pel camí de les Feixades de Collbató o per Marganell. El recompte es fa amb uns ecocomptadors que es van instal·lar, el 2008, als principals camins i que permeten al Patronat de Montserrat un control més acurat del nombre de persones que pugen a peu a la muntanya. L'espai natural de la muntanya de Montserrat ocupa més de 7.500 hectàrees, de què 3.483 són parc natural.