Medi ambient
Generalitat i ajuntaments d'Osona fan pinya per preservar la conca del Ter
El Departament de Territori i Sostenibilitat s'adhereix al conveni marc de custòdia fluvial ‘Riberes del Ter'
Sis municipis de la comarca ja l'han subscrit
Si el curs fluvial del riu Ter és de domini públic, “un patrimoni natural de tots”, és lògic que la seva custòdia i preservació sigui a càrrec d'administracions públiques, propietaris privats i entitats del tercer sector. Així ho entén Marta Subirà, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, que ahir va ser a Manlleu per signar l'adhesió del Departament de Territori i Sostenibilitat al conveni marc de custòdia Riberes del Ter.
La signatura del conveni, establert el 2009 entre els ajuntaments de Torelló, les Masies de Voltregà i Manlleu, i el Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis (CERM)-Museu del Ter, va aplegar representants polítics d'altres municipis osonencs que també s'hi han adherit: Vic i Sant Vicenç de Torelló ho van fer l'any 2013, i Sant Julià de Vilatorta, el 2014. Subirà va dir que aquest conveni és un “exemple magnífic de col·laboració pública i privada” i va encoratjar altres ajuntaments a unir-s'hi amb la voluntat que “sigui un exemple que es pugui reproduir en altres punts de Catalunya”. La signatura d'ahir significava, segons el coordinador del CERM, Marc Ordeig, “formalitzar una col·laboració amb la Generalitat que fa anys que existeix” i que amb vista al 2017 es mirarà de traduir en una aportació econòmica del govern català, segons va avançar Subirà, per dotar de recursos el document i així poder fer accions de custòdia sobre el terreny.
Experiències positives
El conveni marc Riberes del Ter té com a objectiu ordenar els usos i les accions amb la voluntat de conservar i restaurar progressivament tots els cursos fluvials de la conca del riu Ter al seu pas pels diferents municipis, per tal de protegir el bon estat ecològic i la màxima biodiversitat possible, per exemple als meandres i illes de les Gambires i Gallifa, a les Masies de Voltregà. Lluís Solanas, regidor de Medi Ambient de Sant Julià de Vilatorta, municipi amb una important roureda al bosc del Lleopart, va destacar que “un projecte mancomunat entre municipis ajuda a optimitzar recursos”, aspecte que també va valorar Èric Sibina, alcalde de Sant Vicenç de Torelló. Des de Vic, el regidor de Medi Ambient, Josep Ramon Soldevila, va subratllar el canvi que han fet en els últims deu anys els rius Mèder i Gurri, transformació que Subirà va fer extensiva a tots els rius de Catalunya.