Medi ambient
El Pirineu es llança a la caça del turisme de l'ós bru
En vuit anys, les administracions locals han passat de rebutjar la reintroducció a aprofitar-la com a element d'atracció turística
El Parc Natural de l'Alt Pirineu posa en marxa cinc rutes familiars per seguir-ne el rastre
De les reticències inicials a l'aposta clara per la promoció turística de l'ós. Així ha evolucionat el Pirineu els últims anys al voltant de la reintroducció de l'ós bru. Des de l'any 2008, en què fins i tot es va fer una manifestació a Vielha en contra de la reintroducció d'óssos arran de l'atac d'un exemplar a un caçador a la Val d'Aran, la situació ha evolucionat i l'oposició inicial de bona part de les autoritats locals s'ha convertit ara en col·laboració prudent amb els programes de la Generalitat per a la reintroducció, cosa que ha fet que el govern català fins i tot s'impliqués en la reintroducció d'un exemplar, el primer des de Catalunya, a principis d'estiu. Fins ara, totes les reintroduccions de la cabana d'óssos que hi ha al Pirineu català, aragonès, occità i aranès provenien de l'Estat francès.
El turisme ha estat la clau en aquest canvi de percepció. La posada en marxa de La Casa de l'Ós, a Isil (Pallars Sobirà), i els diferents programes de promoció del turisme de natura relacionat amb l'ós a l'Aran i el Pallars en són la clau.
Aquest estiu l'oferta s'amplia. El Parc Natural de l'Alt Pirineu ha posat en servei el projecte El pas de l'óssa, de l'associació naturalista La Paniquella. El projecte inclou cinc rutes familiars pel parc natural i un espai per segellar i demostrar que s'han recorregut totes les rutes. El passaport costa un euro i es pot comprar a La Casa de l'Ós, a Isil, i al refugi del Fornet, a Alt Àneu. Completar el passaport dóna dret a una recompensa que es pot recollir a les oficines del parc natural, a Llavorsí.
El pas de l'óssa se suma a les visites guiades especialitzades sobre l'ós que organitza al parc natural l'empresa Obaga, i les que fan Tavascan i Pirosexplorer en aquesta àrea.
A més, La Casa de l'Ós d'Isil fa activitats pròpies amb itineraris i visites guiades, i disposa d'un museu i material didàctic a la seu del centre.
Les pautes de comportament de l'ós
Ramaders i pagesos encara mantenen moltes reticències a la presència de l'ós a les muntanyes. Actualment hi ha mig centenar d'exemplars en una àmplia zona del Pirineu a banda i banda de la frontera, i tenen molta mobilitat, tot i que també defugen el contacte humà de seguida que el detecten. Dins del programa Piroslife, que inclou la reintroducció feta des de Catalunya, es preveu ara l'edició d'un nou fullet per informar veïns i turistes sobre les pautes de comportament que cal seguir davant la presència de l'ós bru, i ben aviat es distribuirà a les zones on viuen aquests animals.