Prova pilot a l'Ebre per combatre el mosquit tigre
El Copate ha iniciat un tractament a la via pública a Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, la Sénia i Ulldecona
Petit, de color negre i ratllat de blanc, el mosquit tigre va arribar a les Terres de l'Ebre fa uns cinc anys. I va venir per quedar-s'hi. Amb l'objectiu de controlar-ne la població, el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (Copate) ha impulsat una prova pilot aquest estiu a quatre municipis ebrencs.
“És un mosquit nou però força agressiu, que viu estretament lligat a l'home”, assegura el director de l'àrea de salubritat pública del Copate, Raül Escosa. Vora un 80% de llocs de cria del mosquit tigre són a l'interior dels domicilis i, especialment, en zones enjardinades. “Amb un tap d'un refresc ple d'aigua és suficient”, alerta Escosa. Des d'aquest organisme, s'està duent a terme una tasca de conscienciació ciutadana per evitar-ne la proliferació.
En el 20% restant de llocs de cria a la via pública s'hi està actuant aquests mesos a través d'una prova pilot impulsada, de moment, a Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, la Sénia i Ulldecona.
“Dipositem un producte químic, hormonal, per controlar les larves, abans que arribin a adults”, explica Escosa. S'estan fent tres tractaments en punts com ara embornals i altres llocs de la via pública i, a finals d'any, se n'analitzarà l'efectivitat. Prèviament, en els últims mesos el Copate ha cartografiat possibles focus en nuclis urbans i urbanitzacions del Baix Ebre i el Montsià.