Medi ambient

municipal

civisme

Arenys combat l'incivisme dels veïns amb la brossa

L'Ajuntament aprova una ordenança de residus per posar fre a la desídia sistemàtica d'alguns residents

Preveu sancions i entrarà en vigor a l'octubre

L'Ajuntament d'Arenys de Mar ja disposa d'una nova ordenança que regularà la recollida selectiva de la brossa. La normativa, que es preveu que es posi en marxa a l'octubre, sorgeix de la necessitat de posar fre als veïns que no fan correctament la separació de les escombraries o que les llencen fora dels contenidors. “Tenim alguns punts negres en els quals es fa un mal ús de les àrees d'emergències”, assegura la regidora de Medi Ambient, Laia Martín (ERC), que lamenta que aquests comportaments incívics recurrents d'una petita part de la població representin uns costos tant ambientals com econòmics per al consistori.

Tot i que l'ànim d'aquesta normativa municipal no és recaptatori, el document preveu tot un seguit d'infraccions per als residents que sistemàticament incompleixin l'ordenança. Les sancions, que van des dels 120 euros fins als 30.000 euros, es poden interposar en funció de la gravetat de la situació i tenen bonificacions del 50% si es paguen de manera ràpida. Les lleus tenen en compte si no s'han separat les escombraries en origen, llençar-les quan no toca o dipositar residus als contenidors de manera incorrecta o fora de l'horari establert. Les greus es fixen sobretot en els voluminosos i en el fet que es col·loquin al carrer sense haver-ne concertat la recollida o posar-los directament a la zona de contenidors, unes situacions que poden comportar sancions econòmiques d'entre 1.500 i 15.000 euros.

El control s'exercirà a través d'inspectors i vigilants, que fins i tot podran obrir les bosses que s'hagin deixat abandonades de qualsevol manera al carrer per determinar l'autor de l'acció. “La nostra voluntat no és posar multes sinó fer pedagogia i sensibilitzar els veïns de les conseqüències que té no fer bé les coses”, insisteix a dir Martín, que anuncia que abans de l'entrada en vigor de l'ordenança l'Ajuntament d'Arenys de Mar farà una intensa campanya informativa per donar a conèixer la normativa i recordar com s'han de llençar els residus.

JxA, els únics que hi voten en contra

L'aprovació en el ple de l'ordenança reguladora va rebre el suport de tots els grups de l'oposició, excepte de Junts per Arenys (JxA). Tot i reconèixer que el text ja s'havia treballat en el mandat anterior, lamenten que el text aprovat sigui gairebé calcat al de qualsevol altre municipi. A més, creuen que la normativa no té l'aixopluc dels serveis jurídics de l'Ajuntament a l'hora de regular les tasques d'inspecció i de vigilància.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia