Medi ambient
Berga estrena depuradora adaptada a la llei europea
La presidenta de la Diputació de Barcelona inaugura les instal·lacions després de dos anys d'obres
L'estació guanya qualitat i tecnologia, i resol els problemes amb la normativa de la Unió Europea
Les instal·lacions noves de la depuradora de Berga ja estan en funcionament. La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, va inaugurar ahir al matí l'ampliació de l'estació d'aigües residuals després de dos anys d'obres. Els treballs, impulsats l'any 2015, a les acaballes del mandat de Juli Gendrau com a alcalde, han consistit en la instal·lació d'un nou canal de depuració, la implantació d'una tecnologia per tenir un control més exhaustiu de la depuració, la construcció d'un aulari i la millora de les instal·lacions i l'entorn de l'estació.
Els treballs han tingut un cost total d'uns 2,6 milions d'euros. D'aquests, 1,9 han anat destinats a la millora i l'adaptació de la depuradora i la resta s'han invertit en l'entorn.
Ordres d'Europa
Tot plegat, ho ha assumit la Diputació de Barcelona, que en el seu moment va rescatar un ajuntament que econòmicament no podia assumir el cost de les obres que exigia una directriu europea. En concret, la normativa de la Unió Europea marcava una sèrie de paràmetres pel que fa a l'eliminació de nutrients que l'estació de Berga, com moltes altres de Catalunya, no complia.
Ara, però, la inversió de la Diputació ha fet possible que la depuradora de Berga s'adapti a la normativa europea vigent. A més, Mercè Conesa va recalcar en la inauguració que no només s'ha complert aquest requisit, sinó que “també s'ha dotat l'estació de qualitat i innovació”. Des de la comarca, el president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, va celebrar l'ampliació de l'estació perquè, segons diu, la depuradora berguedana és “la nineta dels ulls del Consell”, d'entre les 9 que gestiona arreu de la comarca.
LA XIFRA
El Berguedà es beneficia del rescat de l'ACA
La Diputació ha assumit el cost de les obres de la depuradora i ha substituït així l'ACA, que en aquests darrers anys ha passat per una època molt delicada econòmicament i ha buscat suport en altres organismes.
Ara, però, l'època negra sembla quedar enrere. L'ACA torna a tenir múscul i el Berguedà és un dels territoris que més beneficiat en surt. Fins a cinc depuradores preveuen construir en els pròxims anys a la comarca: Borredà, Avià, Sant Julià de Cerdanyola, Cal Rosal i Olvan.