Urbanisme

L'Escola Industrial tindrà al paranimf un auditori singular

La Diputació de Barcelona reconvertirà l'edifici, infrautilitzat des de la seva construcció el 1929, en un equipament de referència

Serà polivalent, tindrà capacitat per a 578 persones i costarà 5 milions

La primera sensació que produeix el paranimf de l'Escola Industrial és de sorpresa. Elevat sobre el pati del pou de l'emblemàtic complex estudiantil i industrial barceloní, resulta inesperat trobar aquest espectacular espai arquitectònic en pujar per unes escales encara en un estat lamentable. Malgrat la situació d'abandonament, l'estructura circular, la cúpula, les columnes i els vitralls ja indiquen que estem davant un espai de possibilitats increïbles. Ara, la Diputació de Barcelona ha decidit rehabilitar el paranimf de l'Escola Industrial per convertir-lo en un equipament polivalent i ahir en va presentar el projecte. Un auditori singular que tindrà una capacitat de 578 places entre platea i amfiteatre, coronat per l'espectacular cúpula de 20 metres de diàmetre. Un espectacular cimbori dodecagonal de doble nivell i gran altura amb una coberta piramidal que dona a la sala un extraordinari valor arquitectònic.A més de diverses sales i espais auxiliars, i que es pot transformar desmuntant la platea en probablement l'únic teatre-circ de Catalunya. Un total de quasi 4.500 metres quadrats.

Com explicava ahir el diputat de Presidència de la Diputació de Barcelona, Jaume Ciurana, aquest “desconegut” edifici respondrà a la necessitat d'auditoris mitjans i polivalents, amb una gran centralitat –a la cruïlla dels carrers Comte d'Urgell i Còrsega– i amb “voluntat de servei a Barcelona, però també a la resta de municipis de la demarcació i com a equipament de país”. Les obres començaran dilluns i tenen un termini d'execució de dos anys. La rehabilitació la finança íntegrament la Diputació amb un cost de 4.951.000 euros i l'auditori portarà el nom d'Albert Einstein, en honor de la visita del científic alemany a l'espai el febrer del 1923. “Hem triat aquest nom per fer justícia al científic i a l'ambició de tota una generació de científics catalans que van portar la ciència al lloc que es mereixia”, va remarcar Ciurana.

Preservació

La reforma del paranimf es basarà en tres punts bàsics: nous accessos als espais interiors, els acabats interiors de la sala i els equipaments tècnics que la facin funcionar. “Els elements patrimonials, com ara la cúpula i les vidrieres, es preservaran, ja que el que volem es recuperar el valor patrimonial de la sala”, va explicar Jaume Ciurana. Com a principals elements auxiliars destaca el gran vestíbul circular que volta la sala, on hi haurà exposicions, i a la planta segona hi haurà l'accés superior a la tribuna i a les dues sales situades a dalt de tot de cada torrassa del paranimf, amb capacitat per a 42 persones.

La previsió d'usos del paranimf és que sigui polivalent, incloent-hi funcions teatrals, concerts, conferències, exposicions i esdeveniments. Malgrat tot, Ciurana va plantejar l'equipament com un espai que la Diputació obre a la societat descartant una programació específica pròpia de l'ens.

LA XIFRA

578
places
entre la platea i l'amfiteatre és la capacitat de l'auditori, una mida intermèdia poc habitual a Barcelona.

Obra de Joan Rubió i Bellver

L'Escola Industrial és un espai emblemàtic de l'Eixample de Barcelona que va ser impulsat per la Diputació de Barcelona al lloc on havia estat l'antiga fàbrica de Can Batlló, a partir de l'assumpció de la titularitat del complex per l'ens provincial, el 1889, amb l'objectiu de crear un gran centre d'ensenyament industrial. L'edifici del Paranimf correspon a l'ampliació realitzada entre el 1927 i el 1931 amb la direcció de l'arquitecte Joan Rubió i Bellver, a la part central del nou cos d'accés a l'eix del carrer Còrsega, però que la crisi econòmica del 1929 va impedir acabar a l'interior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.