Medi ambient
Alliberen al riu Ter fins a 40 tortugues d’estany criades en captivitat
Escolars de Flaçà, Sant Jordi Desvalls i Vilopriu participen en la darrera acció del projecte, que s’ha dut a terme durant tres anys per recuperar l’espècie
Una trentena d’alumnes procedents dels centres Les Moreres de Flaçà, de Sant Jordi Desvalls i de la llar de criança Estels, Mare de Dia Empordà, de Vilopriu, van ser els encarregats d’alliberar les primeres cinc tortugues d’estany de les quaranta que entre ahir i dilluns es deixaran anar al riu Ter amb l’objectiu de recuperar aquesta espècie amenaçada. Amb l’alliberament d’aquestes 40 tortugues criades en captivitat a l’Albera es posa punt final al projecte Life Potamo Fauna Conservació de fauna fluvial d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga, que s’ha fet des del 2014 i que haurà permès alliberar 160 tortugues d’estany en diferents punts de l’espai Riberes del Baix Ter, segons van explicar des del Consorci del Ter i del Consorci de l’Estany.
Segons va explicar ahir el gerent del Consorci del Ter, Ponç Feliu, el primer any del projecte es va dedicar a la criança de les espècies al Centre de Tortugues de l’Albera, el segon i el tercer any; és a dir, el 2015 i el 2016, se n’han alliberat un total de 120.
“Aquest és el punt més baix on es deixen anar”, explicava Feliu en referència al tram de riu que hi ha entre Flaçà i Sant Jordi Desvalls, i tenint en compte que també s’han alliberat tortugues a Anglès i Bescanó.
També el tècnic del projecte Life Potamo Fauna del Consorci de l’Estany, Carles Feo, va explicar que a algunes de les tortugues se’ls posa una petita antena de manera que, a través de tècniques de radiotracking es pot fer un seguiment de les tortugues per conèixer el seu hàbitat i la seva supervivència. A més, cadascuna de les tortugues alliberades està identificada amb un xip subcutani per facilitar la seva identificació individualitzada i a llarg termini. Segons Feo, no se sap quantes tortugues d’estany hi poden haver actualment al riu Ter, però sí que aquestes havien estat pràcticament a punt de desaparèixer als anys 80, quan se’n van localitzar només una desena. Life Potamo Fauna, a part de la tortuga d’estany, també permet conservar altres espècies amenaçades com ara la nàiada allargada, el cranc de riu de potes blanques o els cargolets, entre d’altres.
LA XIFRA
“No deixeu anar tortugues al riu”
Carles Feo i Ponç Feliu van explicar als alumnes de 5è de Sant Jordi, als de 6è de Flaçà i a les sis nenes del grup de criança que un dels motius de la desaparició de la tortuga d’estany ha estat la presència d’altres tortugues invasores que s’han deixat anar als rius i que han malmès la tortuga d’estany.
Així, els van explicar que les tortugues exòtiques són més resistents i es reprodueixen més i per aquest motiu els van insistir: “Sobretot, si teniu tortugues, no les deixeu anar al riu.” Com a dada van explicar que en trampes situades al tram del Ter a Fontajau s’havien arribat a capturar fins a 350 tortugues exòtiques.
La trentena d’alumnes de les dues escoles de primària van seguir amb atenció les explicacions dels dos especialistes, que, a més, van convidar els nens a batejar les quatre tortugues d’un any que ahir, per primera vegada, nedaven en aigües del riu Ter.