Urbanisme

municipal

mobilitat

Manlleu vol expropiar el camí d’accés a la Devesa

L’Ajuntament dona per esgotat el procés per intentar arribar a un acord amb la propietat

Des de l’estiu passat no es pot accedir a la llera del riu Ter

El procés per intentar arribar a un acord amb la propietat per poder accedir lliurement a la Devesa de Manlleu s’ha enrocat. Des de l’estiu passat, diverses tanques col·locades per la propietat de l’explotació ramadera que hi ha a la zona barren el pas cap a la llera del riu, i fins ara no hi ha hagut acord per poder reobrir. Al febrer l’Ajuntament va anunciar un acord verbal i es va fer una intervenció per millorar el camí d’accés, però, segons explica el govern, s’han seguit fent altres peticions que l’ens municipal no pot assumir. “La propietat vol garantir la seguretat de la seva finca i que no pugui passar cap incident amb els animals, però ens demana coses que legalment no podem assumir, com ara que ens fem responsables si alguna persona entra a l’explotació i hi ha algun accident”, explica l’alcalde, Àlex Garrido.

El govern assenyala que el seu tarannà ha estat intentar arribar a un acord, “però no ho hem tingut fàcil. L’ACA diu que els 5 metres de llera són públics, però és difusa a l’hora de parlar de l’accés, i el DARP comenta que cal assegurar la seguretat de les explotacions on hi ha animals”, diu Garrido, que hi afegeix que han pres la decisió d’intentar reobrir el camí a la Devesa per altres vies: “Tornarem a demanar formalment a la propietat que obri l’accés i, en cas negatiu, estudiarem possibilitats com l’expropiació de la zona de pas.” Aquest procés es podria allargar força temps, sobretot si hi ha al·legacions per part de l’expropiat i hi ha d’intervenir un jutge.

Un límit molt difús

La zona de la Devesa és històricament un punt molt popular d’esbarjo i passeig per als manlleuencs, que baixen al riu a gaudir d’un entorn amb un munt de riquesa natural. També és cert que els terrenys fa segles que són punt de conflicte entre l’autoritat municipal i la propietat que mena les terres que formen el meandre del Ter. En l’article de la revista Ausa, número 173, anomenat Aproximació geogràfica al conflicte urbanístic de la Devesa, d’Albert Santasusagna, s’hi explica que ja al segle XIX es va emetre un ban en què s’establia que la propietat podia barrar el pas, i que en els darrers períodes de regularització urbanística de Manlleu la voluntat de convertir part d’uns terrenys privats en una zona pública ha estat una batalla constant i de moment infructuosa per part dels governs municipals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.