comarques
lluçanès
El pla pilot per al Lluçanès retorna el consens entre els tretze municipis
La proposta torna la unitat al territori i es veu com la manera més factible per començar a treballar com a comarca
Alguns pobles volen més detalls
En la trobada d’alcaldes i alcaldesses del Lluçanès que es va fer dimecres al vespre es va valorar la proposta de prova pilot de funcionament comarcal que ha fet arribar el Departament de Governació al territori i que el grup de Junts pel Sí ha entrat al Parlament de Catalunya. La principal conclusió que es va extreure és que tots tretze municipis veuen amb bons ulls aquesta opció, i la voluntat de tirar-la endavant va quedar plasmada en un escrit que resumia les idees de la reunió: “És una proposta inclusiva per cosir el territori, una proposta plena d’oportunitats i oberta a omplir-la de continguts”, remarcava el text que es va consensuar.
En aquesta línia, l’alcalde d’Olost i ferm defensor d’intentar encabir les poblacions del Lluçanès on va sortir el no en la consulta en un funcionament comarcal diferent, Josep Maria Freixenet, remarca que el pla pilot que es proposa “no expulsa ningú i inclou tothom. Les altres fórmules o eren excloents o impositives i, en canvi, aquesta és unitària i això és molt important. Ens garanteix un finançament i poder oferir més serveis a la gent del Lluçanès, que és el que volem”.
Des de Prats de Lluçanès, l’alcalde i president del consorci, Isaac Peraire, confirma que la proposta va generar unanimitat però matisa alguns aspectes i lamenta no disposar de més informació: “Que al Lluçanès es faci un pla pilot comarcal és el que hem demanat des del primer dia, i ens sembla perfecte. Ara bé, amb això no n’hi ha prou. Des de Prats diem que volem que quedi legislat i que es faci un tràmit parlamentari que ho regularitzi”, diu Peraire tot recordant que la creació d’un ens comarcal “no és un desig d’algú ni vol satisfer aspectes emocionals. Ho volem fer perquè som 13 pobles petits que, si treballem junts, ho farem tot millor”.
Un calendari que es mou
Amb l’acord embastat, caldrà que cada municipi aprovi l’entrada al pla pilot a través del ple municipal, segons expliquen des de Governació: “Si hi ha voluntat es podria engegar en breu i començar a oferir serveis a la població. Si hi ha gent que hi posa pegues, malament”, conclou Freixenet.