procés sobiranista
PP i PSC s’alien per aprovar el rebuig de Badalona a l’1-O
El PP vota a contracor a favor del text dels socialistes després de constatar que el presentat pels populars no prosperava
El govern local garanteix la protecció dels treballadors que hi col·laborin
Al ple de Badalona hi ha una clara majoria de regidors unionistes, però no obstant i això, ahir va anar d’un pèl que els contraris al referèndum de l’1 d’octubre no se’n sortissin en la voluntat d’aprovar una moció de rebuig a la cita. El PP i el PSC, que sumen la majoria de catorze regidors a la sala, van presentar un text propi i fins al darrer moment es negaven a donar suport a la moció de l’altre, de manera que les dues mocions es neutralitzaven i no es podien aprovar. Si hagués estat així, el govern de Badalona, amb una majoria de regidors independentistes, hagués viscut el debat com una petita victòria.
El cert és que populars i socialistes van intentar durant el dia d’ahir pactar un únic text, sense èxit. El PP, partit amb deu regidors, estava convençut que li tocava cedir al PSC. Els socialistes, però, es van negar a retirar el terme “plurinacional” de la moció, una realitat política i jurídica que el PP no vol reconèixer i el frenava a aprovar el text del PSC. Però en el darrer sospir van ser els populars els que van donar el braç a tòrcer amb l’objectiu que en el ple quedés constància de rebuig de l’Ajuntament al referèndum.
El text que finalment va prosperar, a instàncies del PSC, constata que “no hi ha democràcia ni estat de dret sense respectar la legalitat”, i exigeix a la Generalitat que en el cas que el govern demani la col·laboració de la institució municipal ho faci per escrit, vol sol·licitar al secretari municipal un informe escrit sobre la participació de l’Ajuntament en el referèndum i demana que es protegeixi el funcionariat perquè no hagi de col·laborar en cap iniciativa que no tingui cobertura legal. Tots dos partits, més Ciutadans, es queixen sovint que el referèndum és “monotema”, quan els problemes reals dels ciutadans “són uns altres”. Ahir, al ple, el debat no hagués tingut lloc ni el tema hagués fet acte de presència sense aquestes dues mocions.
Malgrat que la moció del PSC va quedar aprovada, aquests textos són simbòlics i no són d’obligat compliment per part del govern. De les paraules de l’alcaldessa, Dolors Sabater, de fet, s’extreu que el text no anirà més enllà. Sabater no va entrar gaire al drap però va reiterar “el compromís de l’executiu amb la democràcia i amb la protecció dels treballadors”, així com “la convicció que som un Ajuntament al costat de la democràcia i que vol garantir que tothom es pugui expressar en un ambient d’absoluta democràcia”. El regidor d’ICV-EUiA Àlex Mañas, dels pocs membres del govern que han declarat que votaran no a la independència, va insistir que ara toca “comptar vots” i es va sumar a garantir la protecció dels treballadors que vulguin col·laborar en el referèndum.
LA FRASE
El PSC s’absté a l’Hospitalet
acnLa moció del PP contra el referèndum que es va votar ahir al ple de l’Ajuntament de l’Hospitalet va quedar als llimbs perquè l’empat final a les votacions va evitar que ni s’aprovés ni es rebutgés. Concretament, tant els 11 regidors socialistes com els dos no adscrits es van abstenir, mentre que els quatre de C’s i els tres del PP van votar-hi a favor, i els 3 d’ICV-EUiA-Pirates, els dos d’ERC i els únics regidors de CiU i la CUP ho van fer en contra deixant un empat a set que no es va poder trencar. A l’hora de defensar el posicionament del PSC, el seu portaveu, Francesc Belver, va reiterar que els socialistes “no volen participar en un referèndum que no tingui empara legal” i que si es van abstenir no és perquè “no els importi” sinó per demostrar que la proposta del govern “no va enlloc”. “El PSC vol un referèndum per votar sobre un acord i no sobre una discrepància”, va reblar.