Infraestructures i serveis

Municipal

Calafell destinarà 5 milions del pressupost a inversions

El ple aprova demanar dos crèdits per valor de 4,33 milions que s’han de tornar en 10 anys per poder finançar les obres

Entre els projectes, destaca la construcció del centre cívic del port de Segur

El pressupost municipal de Calafell preveu invertir, aquest any, 5 milions d’euros a inversions, entre les quals destaquen la construcció d’un centre cívic al port de Segur, un pla de xoc per millorar la xarxa de recollida d’aigua de la pluja a la zona més baixa del municipi on es produeixen inundacions, obres d’adequació i millora a diversos centres educatius i la remodelació dels carrers de Mar i Sant Joan. La partida més generosa, la que supera els 1,6 milions d’euros, es destinarà a l’expropiació de la plaça de braus de Segur de Calafell.

El 87% del cost de totes aquestes obres (4,3 milions) es finançarà amb els dos préstecs aprovats en l’últim ple municipal, i el 12,7% (608.000 euros) provenen de subvencions externes d’altres administracions, principalment la Generalitat, i el residual restant l’assumirà l’Ajuntament, amb recursos propis.

Aprovat pels pèls

El govern de Calafell (PSC, UAM i el PP) va aconseguir tirar endavant aquesta operació de crèdit gràcies a la complicitat de l’exregidor de Ciutadans i ara no adscrit Jesús Beneficto, i als dos regidors d’ERC, Jacob Balaguer i Joan Soler. Tant l’exregidor de C’s com els dos representants republicans s’han convertit en el baló d’oxigen del govern que presideix Ramon Ferré per tirar endavant el seu programa electoral, a canvi de concessions. L’exmembre de Ciutadans Jesús Benedicto és, a la pràctica, un regidor més del govern tot i que es manté a l’oposició –no té cartera però presideix la comissió de manteniment i eficiència energètica–, i els dos representants d’ERC acostumen a donar suport al govern en els moments clau del mandat, com poden ser els pressuposts municipals “per no paralitzar l’acció de l’Ajuntament”. Aquesta posició, criticada obertament per la resta de grups de l’oposició, obliga sovint els republicans a votar les polítiques i propostes que defensa el PP, tot i l’abismal distància ideològica que separa els dos partits.

LA XIFRA

4,33
milions d’euros
són l’import total dels crèdits que ha demanat l’Ajuntament per finançar les obres.

Dos crèdits per pagar en deu anys

El crèdit de 4,3 milions d’euros per finançar el conjunt d’inversions del pressupost 2017 de Calafell s’ha materialitzat en dues operacions de préstec que es formalitzaran amb el Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) i el Banc Sabadell, les dues entitats que han presentat les millors ofertes. Tots dos són crèdits que s’han de tornar en deu anys: el del BBVA puja a 3 milions d’euros amb un interès fix del 0,91, sense comissions d’obertura ni d’amortització anticipada, i el que han subscrit amb el Banc Sabadell tindrà un interès de l’euríbor a tres mesos més el 0,73%, sense comissions i també d’amortització trimestral. En tots dos casos, durant el primer any, només s’amortitzaran interessos.

Per a aquesta operació de crèdit, l’Ajuntament de Calafell no ha hagut de demanar la preceptiva autorització de la Generalitat, ja que en els dos darrers anys el consistori ha aconseguit reduir l’endeutament i situar-se lleugerament per sota del nivell permès, que és del 75% sobre el pressupost. Ara, a Calafell, tenen un endeutament del 74,69%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia