S'instal·laran barreres físiques per contenir la plaga del cargol poma al delta de l'Ebre
El govern ha invertit 250.000 euros per combatre aquest mol·lusc invasor
El govern ha invertit uns 250.000 euros en la lluita contra el cargol poma, una espècie invasora que es va detectar l'estiu passat al Delta i que ha colonitzat la sèquia Mare, els desguassos Capítol i Barques, i part del marge esquerre de l'Ebre. Les actuacions que s'han dut a terme han permès eliminar prop de 8.000 adults, 2.700 al riu i la resta entre les sèquies i arrossars, i més d'11.000 postes. La retirada i destrucció d'exemplars adults que els darrers dies ha fet una brigada de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre als arrossars assecats (en una superfície de gairebé 4.000 hectàrees), es reprendrà el 30 de desembre amb un pla ocupacional en què treballaran tretze persones coordinades per un enginyer agrònom els primers tres mesos de l'any. «Esperem donar un cop molt important als adults, però només amb això no s'eradicarà ni es contindrà la plaga», va manifestar ahir el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, després de la reunió de la comissió tècnica de seguiment d'aquesta espècie. En aquest sentit, el govern ja té un esborrany del pla de lluita contra el cargol poma. «Si aconseguim contenir la plaga es podrà eradicar», va dir el cap de l'àrea de Medi Natural dels serveis territorials de Medi Ambient, Josep Jovaní.
Entre les actuacions futures que es proposen per eradicar el cargol poma del delta de l'Ebre hi ha la reconstrucció de sèquies, l'extracció de sediments contaminats, l'ús de mètodes químics localitzats i mantenir l'assecat dels arrossars durant els mesos d'hivern.
Col·laboració ciutadana
Al marge de les actuacions que s'executen per controlar la plaga del cargol poma, el delegat del govern a l'Ebre va fer una crida a la ciutadania perquè no retire exemplars d'un lloc i els trasllade a un altre, fet que permet l'expansió d'aquesta espècie invasora. «Extreure cargols de les zones infestades i portar-los a altres punts on no n'hi ha causa un perjudici molt greu; estem davant de mesures que voregen la legalitat», va advertir Salvadó. Pel que fa a l'origen de la plaga, el govern té clar que va ser a la vora de l'ermita de l'Aldea. «Estem recollint proves per poder determinar davant d'un jutge qui en té la responsabilitat», va assenyalar el delegat del govern a les Terres de l'Ebre.