Tres empreses del sector ja aspiren a la construcció del parc eòlic de Pontons
L'alcalde, Lluís Caldentey (PP), considera que els alcaldes haurien de tenir veu en les adjudicacions
L'alcalde de Pontons, el popular Lluís Caldentey, assegura que des de dijous, que va ser quan es va donar a conèixer el mapa eòlic català, no ha parat de rebre «trucades i abraçades de felicitació» i que la insistència del municipi des del 2004 ha tingut premi. Caldentey diu que amb el futur parc s'obren unes noves possibilitats al municipi, «perquè donarà un benefici econòmic al poble, rebrà diners en concepte de l'IBI i començarà a cobrar IAE, ja que al poble no hi ha cap empresa». L'Ajuntament va rebre dijous, un dia després que es fes públic que Pontons i Aiguamúrcia eren els municipis que integraven la zona III del mapa, la proposta de la Zona de Desenvolupament Prioritari, ZDP III, que especifica que compleix tots els requisits tècnics perquè es tiri endavant el projecte, que té una mitjana anual de vent que oscil·la entre els 5,5 i 7 metres per segon i fixava el terme de Puigpelat (Alt Camp) com el lloc de construcció de la subestació elèctrica on aniria a parar l'electricitat produïda pels aerogeneradors.
Caldentey va explicar ahir el govern català té la intenció de posar a licitació el concurs per a l'explotació en tres concursos diferents abans del mes de setembre i que calcula que, una vegada adjudicada l'obra de construcció, el parc es podria posar en funcionament abans de finals del 2012. L'alcalde va apuntar que l'Ajuntament desconeix a hores d'ara les contraprestacions concretes que tindrà el parc i lamenta que els alcaldes que han de rebre aquesta infraestructura no puguin integrar les comissions que en un futur han de decidir l'adjudicació de l'empresa que explotarà la infraestructura. «Si els alcaldes forméssim part d'aquesta comissió, es podrien negociar més bé les contraprestacions per als municipis», deia Caldentey. L'alcalde explicava que «aquesta comissió estarà integrada per vuit persones, dues de les quals del Consell Comarcal dels municipis on s'instal·lin els aerogeneradors».
El govern ha concedit a la zona entre Pontons i Aiguamúrcia l'explotació dels recursos eòlics per poder generar fins a 33 megawatts de potència elèctrica. L'alcalde calcula que el projecte que finalment s'aprovi haurà d'estar format per 16 aerogeneradors, «ja que la mitjana de producció de cada aerogenerador és de 2 megawatts». La potència que fixa el mapa eòlic català redueix sensiblement la que una de les empreses que hi aspiren, l'empresa Copcisa, volia fer a Pontons. Aquesta empresa havia presentat un projecte per instal·lar fins a 30 aerogeneradors a la plana de Matania, on hi ha instal·lat el seu mesurador de vent. L'empresa, fins i tot, va anar als tribunals per tal d'intentar frenar el fet que la Generalitat pogués regular la potència màxima generada en cada territori que ara marca el mapa.
Reunió a Aiguamúrcia
L'alcalde de Pontons es desplaçarà aquest matí a Aiguamúrcia per entrevistar-se amb l'alcalde d'aquesta població. La trobada entre Caldentey i Ramon Banach, PSC, tindrà lloc a dos quarts de deu del matí i té com a objectiu «establir ponts de diàleg per veure la possibilitat de mancomunar el projecte», segons va explicar ahir al diari l'alcalde d'Aiguamúrcia.
L'interès dels dos batlles és convertir el projecte en una oportunitat econòmica pels dos municipis i no pas un enfrontament entre dos pobles que estan de costat.
Segons han explicat fonts de l'Ajuntament d'Aiguamúrcia, des de fa prop de mig any una de les empreses que ha estat fent proves de mesurament de la velocitat de l'aire a Pontons ha instal·lat també un equipament semblant al seu terme municipal, en concret a la zona de Santa Agnès, a uns pocs metres d'un dels mesuradors de Pontons.