El Port de la Selva aixeca per fi el decret de sequera
Havia entrat en vigor feia gairebé un any, el 28 de novembre del 2017
Les mesures de restricció d’ús, la dessalinitzadora mòbil i, finalment, les pluges han fet que l’aqüífer recuperi la normalitat
L’Ajuntament del Port de la Selva va aixecar, ahir dimecres, el decret de sequera que havia entrat en vigor el 28 de novembre del 2017. En aquest període de pràcticament un any, el municipi ha passat pel pitjor episodi de sequera que ha conegut en els últims trenta anys: l’estiu passat, en el moment de màxima freqüentació turística només es va poder esquivar la prohibició de consum de l’aigua de boca amb la combinació de les mesures de restricció (prohibició del reg agrícola, d’omplir piscines, etc.), la instal·lació d’una dessalinitzadora mòbil i finalment l’arribada de les pluges a principi del mes d’octubre passat.
La problemàtica del Port de la Selva no és que li falti aigua, sinó que se salinitza en els moments de màxim consum, quan baixa el nivell de l’aqüífer. No és una situació nova, d’uns anys ençà s’havia desenvolupat un sistema pioner de regeneració d’aigües per realimentar l’aqüífer, però l’últim període de sequera, previ a la tardor, va agreujar la situació.
Ahir, però, l’alcalde, Josep Maria Cervera, confirmava que les últimes anàlisis indiquen que l’aigua que s’extreu de l’aqüífer se situa en 190 mil·ligrams de sal per litre, per sota dels 250 mg/l que és el topall d’una aigua en condicions idònies. A més, la previsió és bona: que la salinització segueixi baixant fins a situar-se en uns 100 mg/l.
La dessalinitzadora mòbil, que es va activar a principi del mes d’agost, es va aturar el 18 d’octubre.
De fet, pocs dies després de l’episodi de pluja de l’octubre la salinització ja havia baixat per sota dels 800 mg/l (el límit fins al qual l’aigua encara és apta per al consum). En el moment de màxima salinització s’havia arribat fins als 3.000 mg/l, i per això es va haver de recórrer a la dessalinitzadora mòbil. En els últims mesos s’havien anat preparant solucions alternatives per si no hagués plogut a la tardor: una opció provisional era connectar-se a la xarxa de Llançà. A l’estiu això no és factible perquè amb l’augment de la població turística tant a Llançà com al Port de la Selva no hi hauria prou aigua per a tots. Al Port de la Selva passen de necessitar uns 2 milions de litres a l’estiu a mig milió de litres en temporada baixa. Les obres per fer aquesta connexió temporal estan gairebé acabades, i no es descarta utilitzar-la aquest hivern per facilitar la recuperació completa de l’aqüífer del Port de la Selva. A més llarg termini, la solució és connectar-se a la xarxa procedent del pantà de Darnius-Boadella, que alimenta Cadaqués.
Cost econòmic
L’Ajuntament rebrà en els pròxims dies la factura definitiva per l’ús de la dessalinitzadora, tenint en compte que l’avaluació inicial era d’uns 16.000 litres per setmana i que ha funcionat durant gairebé dos mesos. Per fer-hi front, el municipi s’acollirà a la propera convocatòria de l’ACA d’ajudes per a situacions d’emergència, i s’ha previst que també hi contribuirà la Diputació de Girona. Cervera –que també és encarregat de l’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal de l’Alt Empordà– s’alegrava ahir de poder aixecar el decret de sequera; i continua demanant responsabilitat als usuaris –als del seu municipi i de tots en general– per fer un consum responsable de l’aigua, ja que tot indica que les situacions excepcionals com les que s’han viscut aquest estiu al Port de la Selva es repetiran.