La CUP denuncia la contaminació dels terrenys de l'eix diagonal a Vilafranca
El grup municipal reclama des de fa anys el tractament dels residus d'alumini que hi ha a la Serreta
Fa uns 40 anys, l'empresa AGMA, dedicada a la transformació i fosa d'alumini, va obrir la seva activitat a Vilafranca i va llançar en diversos punts, sobretot als terrenys de la zona coneguda amb el nom de la Serreta, restes de la transformació de l'alumini, ja que en aquell moment no hi havia cap normativa que regulés els abocaments d'aquest tipus de metall lleuger. El 1964 l'empresa es va traslladar a Santa Margarida i els Monjos, el municipi del costat, i en els anys vuitanta va fer fallida deixant més de 16.000 m² de residus en els seus terrenys, molt a prop del riu Foix.
La CUP de Vilafranca del Penedès va impulsar ara fa tres anys una moció al plenari alertant de la presència dels residus a Vilafranca i va reclamar que el propietari dels terrenys procedís al tractament i trasllat de les restes, principalment sal i òxids d'alumini insolubles, segons va explicar el govern local d'aleshores. La petició, que es va aprovar per unanimitat, havia quedat en l'oblit fins ara, que és quan la Generalitat ha començat a executar les obres de l'autovia de la C-15, que passarà a ser l'anomenat eix diagonal. El grup municipal de la CUP ha recordat aquests dies la història de tot el procés dels abocaments a la Serreta, perquè és aquí precisament on s'estan realitzant moviments de terres per fer la via, i a pocs metres, també, una altra actuació per iniciar la construcció del peatge de l'autopista AP-7.
El portaveu de la CUP, Xavier Navarro, va denunciar fa dies la «despreocupació» del cas que té la Generalitat per la toxicitat real que poden tenir aquestes terres i que s'hagin iniciat obres per remoure la terra sense que abans s'hagi fet cap actuació. Navarro es va mostrar perplex per la resposta de l'Agència de Residus de Catalunya, la qual apunta que els responsables dels terrenys són els que han de retirar els abocaments. Navarro va recordar que és la mateixa Generalitat la que té en propietat els terrenys, ja que es van expropiar per construir-hi l'autovia.
En una nota, la CUP denuncia «la manca de control tant dels residus com de les obres d'infraestructures i la descoordinació que hi ha entre administracions de la mateixa Generalitat». El conseller de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP), Joaquim Nadal, es va desplaçar a principis de març a Canyelles, a pocs quilòmetres de la zona on hi ha els residus d'alumini, per anunciar l'inici de les obres al Penedès, que obligarà a perforar una de les muntanyes singulars de la zona, el Montgròs. Nadal va anunciar que el tram entre Vilanova i la Geltrú i Vilafranca estarà fet a finals del 2012.
Santa Margarida i els Monjos els va retirar el 2007
L'empresa Popama, actual propietària dels terrenys –antigament d'AGMA– on s'acumulaven des de la dècada dels vuitanta residus contaminants i escòries, molt a prop del llit del riu Foix, al terme municipal de Santa Margarida i els Monjos, va executar el 2007 el trasllat dels residus a una planta de tractament a Valladolid i a l'abocador de residus especials de Castellolí. El trasllat dels residus es va executar després que l'Ajuntament presentés un estudi de la UAB en què s'alertava del perill que suposava soterrar els residus tal com inicialment volia l'empresa pels efectes que podria tenir per la proximitat del riu Foix i que l'Ajuntament i els ecologistes del municipi presentessin diverses denúncies per retirar els residus. Segons ha denunciat la CUP, fins ara a Vilafranca no s'ha fet cap estudi de l'efecte que aquests residus poden tenir sobre la riera de Vilafranca, al terme municipal d'Olèrdola. Ara s'hi estan removent les terres i escampant-les amb l'objectiu d'aplanar el terreny de la zona per la qual passarà la carretera.