L'aeroport de Reus és operatiu però Ryanair hi ha anul·lat gairebé tots els vols

La majoria de destinacions seran inoperatives almenys fins dimecres al migdia, i ahir la terminal va estar buida tot el dia

Com els altres quatre aeroports catalans i vuit més d'arreu de l'Estat, Aena va decidir tancar al trànsit a Reus, per raons de seguretat, a dos quarts de nou del matí d'ahir, a causa de la penetració a la península Ibèrica del núvol de cendra del volcà islandès actiu des de mitjan setmana, ja que això no permet realitzar vols per sota dels 35.000 peus d'altura. Aena recomanava als passatgers que no anessin a l'aeroport, i consultessin l'estat dels vols a través dels webs o els telèfons d'atenció de les mateixes companyies aèries. I així ho va fer la majoria, tot i que a primera hora del matí sí que hi havia hagut alguna aglomeració.

Aena anunciava a quarts de quatre el restabliment de les operacions a l'aeroport del Camp –més tard allargava el termini a les vuit del vespre–, tot i que al matí Ryanair ja havia decidit suspendre les nou connexions previstes ahir: Birmingham, Brussel·les, Eindhoven, Frankfurt, Liverpool, Londres-Stansted i París, com ja havia anunciat la vigília, a més de Sevilla i Marràqueix. Cap a les quatre, a més, la companyia feia públic que, com a mínim fins dimecres al migdia, mantindria la suspensió de tots els vols amb origen o destinació a la Gran Bretanya, Irlanda, Dinamarca, Finlàndia, Noruega, Suècia, Bèlgica, Holanda, França, Alemanya, Polònia, Letònia, Lituània i el nord d'Itàlia, mentre les rutes del nord de l'Estat tampoc estan assegurades. Amb això, avui ja és segur que no hi haurà vols des de Reus a Eindhoven, Frankfurt, Liverpool, Londres-Stansted, París i Poznan, i demà tampoc a Bristol, Brussel·les, Dublín, Dusseldorf, Memmingen, East Midlands, Glasgow, Liverpool i Luton. Al web de la companyia es tramitarà el canvi de data del vol o el retorn dels diners.

la crònica

Calma total

carme gutiérrez

A les instal·lacions de l'aeroport de Reus diumenge al matí res feia adonar-se del caos logístic que en altres aeroports nacionals i internacionals ha comportat l'afectació del núvol de cendra del volcà islandès. L'ambient era d'absoluta calma i tranquil·litat... I és que només calia fer una ullada al fons de la gran sala de l'aeroport reusenc per veure que a les finestres de facturació de les diferents companyies aèries no hi havia absolutament ningú. El gran panell lluminós anunciava les destinacions cancel·lades de la major part dels vols; Marrakech, Londres-ST, Cahrleori, Birgmingham.

L'activitat que en el dia a dia té l'aeroport de Reus, es concentrava ara en la finestreta de Ryanair, des de la qual es donava informació als clients i s'atenien les diverses consultes que els pocs passatgers que s'hi han atansat els feien i que, evidentment, tenien a veure amb les possibilitats de volar i amb el retorn de l'import dels vols cancel·lats. Les peticions eren correspostes amb amabilitat per una noia que els rebia a fora de l'espai habilitat per la companyia, en què dues altres companyes feien les gestions corresponents. Els usuaris rebien alhora la informació amb interès i, en qualsevol cas, resignats. Bé, excepte una parella d'adolescents –ell del Morell i ella de Bèlgica–; l'opció A era que ella hagués tornat a casa aquest cap de setmana després d'haver passat uns dies junts, i l'opció B –estar-hi una setmana més– tampoc no els ha portat cap maldecap (i havia una tercera opció, que era tornar divendres vinent en autobús... però són molts quilòmetres). Mal per mal, la Cecília (la noia belga hi té l'allotjament gratuït, doncs es quedarà a casa dels pares del seu xicot. En canvi, altres passatgers s'han hagut d'espavilar i, segons les noies de l'oficina de turisme de l'aeroport, han estat molts els que, a més de l'allotjament, els han fet consultes per serveis de transport alternatius, de bus principalment. El Raimundo –taxista– ahir també tenia poca feina a fer. No hi havia recepció de vols. S'esperava, però, que arribés l'hora d'anar a buscar uns clients que volien venir –tot i la informació donada arreu, dissuadint els passatgers que no fessin cap als aeroports catalans perquè no eren operatius– per comprovar in situ la situació, no fos cas que el núvol s'hagués difuminat. Uns altres havien demanat al taxista el cost fins a Cracòvia; 3.500 euros!

Els autobusos, buits a l'aeroport i plens a París

ò.p.j

El delegat d'Hispano Igualadina a Tarragona, Sergi Alifonso, ha treballat tot el cap de setmana per fer front a la situació generada per la suspensió de vols. «Tot el que no es mou en avió es mou en tren o en bus», recordava ahir, mentre reconeixia que la companyia -que dins del grup Monbus també gestiona l'empresa Aerolines de línies a diverses destinacions europees- «està mobilitzant tots els recursos propis, tant vehicles com conductors» per augmentar serveis com a mínim fins dimecres. «Per anar a París, Brussel·les o Praga hi haurà fins a 25 expedicions suplementàries a cada destí», explicava ahir. Avui, per exemple, hi ha programats dos autobusos entre Tarragona i París que ahir ja estaven gairebé plens, després que dissabte a la tarda s'haguessin format cues de fins a 45 persones a les taquilles. Pel que fa als busos a l'aeroport de Reus, «divendres i dissabte, quan encara no era clar quins vols se suspenien i quins no, van anar plens, sobretot des de Barcelona», explicava Alifonso, segons qui «molta gent no es refiava d'internet, venia a canviar el bitllet i se'n tornava». Fins i tot divendres, quan sí que van arribar vols estatals, es van ajuntar fins a 200 persones esperant-se per marxar de l'aeroport, i es va haver de reforçar el servei. Ahir, en canvi, quan les cancel·lacions ja s'havien confirmat, va ser tot el contrari: «les línies regulars segueixen perquè n'hi ha el compromís, però les hem fet en vehicles més petits perquè en quatre expedicions al matí han pujat dues persones», deia.

Normalitat als hotels

El fet que, malgrat que molts establiments hotelers ja obrissin per Setmana Santa, encara estiguem en temporada baixa, ha ajudat que les afectacions de l'aturada aèria en el sector turístic, almenys a les comarques tarragonines, no hagi estat acusada. «Només a Salou hi ha 22 hotels oberts, i això són moltes places: hi ha oferta suficient d'allotjament per la gent que no pot volar», explicava ahir el gerent del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Octavi Bono, per a qui es tracta de «volums assumibles» d'afectats. Els hotelers de la zona no esperaven aquests dies -ni tampoc la setmana que entra- cap xàrter amb clients provinents de les Illes Britàniques, per la qual cosa les possibles cancel·lacions de reserves s'han cenyit als que havien de venir per lliure amb Ryanair, malgrat que l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-la Pineda encara no en tenia dades ahir. En tot cas, Bono explicava que l'oficina del Patronat a l'aeroport ha ajudat aquests dies «a recol·locar la gent que s'ha hagut de quedar o garantir-los l'allotjament on ja s'havien estat», ja fos sobretot a la costa, però també en hotels de Reus en algun cas. I és que, tret d'alguns passatgers amb destí a França -que han buscat alguna alternativa terrestre per marxar- la majoria s'ha hagut de quedar . «La gent se'n fa càrrec i, a banda de les incomoditats de la situació, hi ha hagut una sensació de normalitat», explica Bono.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.