La planta de triatge de la Garrotxa, a la corda fluixa
El Consell admet que no té cap alternativa a Can Coma de Baix, un lloc que ha estat motiu d’un contenciós
El Consell Comarcal de la Garrotxa confia que el jutjat contenciós administratiu permeti construir la planta de tractament de residus a Can Coma de Baix (Sant Jaume de Llierca) però admet que, en cas contrari, no hi ha cap emplaçament alternatiu, malgrat que se n’ha buscat. Arran de l’oposició a l’emplaçament de Can Coma de Baix (uns terrenys rústics) ara fa tres anys es va pactar que es construís al polígon industrial del Pla de Politger sud, però això s’ha descartat perquè una empresa de molta envergadura necessita créixer en aquella zona, i se li vol donar prioritat.
Perjudicis
Si finalment el projecte queda aturat, aleshores caldrà demanar “explicacions i responsabilitats” als que han provocat que s’arribés a aquesta situació, va manifestar ahir el president del Consell, Joan Espona. Segons aquest ens, el fet de no disposar de les instal·lacions comportarà fins l’any vinent un increment d’uns 800.000 euros en la despesa de gestió dels residus comarcals, una xifra que a partir d’aquella data augmentarà considerablement perquè es començarà a sancionar pel fet de no tractar les deixalles abans d’entrar-les a l’abocador. Les instal·lacions de Sant Jaume estan pensades per donar servei també al Pla de l’Estany, per la qual cosa el perjudici econòmic també afectarà els veïns d’aquesta comarca.
D’altra banda –hi van afegir Espona i el director del Consorci Sigma, Francesc Canalias–, es corre el risc de perdre els catorze milions que l’Agència de Residus de Catalunya ja havia concedit al projecte.
El jutge decidirà
L’Ajuntament i l’Associació de Naturalistes de Girona tenen activat un procediment contenciós administratiu contra la Generalitat pel pla especial dels terrenys on hauria de fer-se la planta. Segons va assegurar ahir Espona, l’Ajuntament va proposar retirar-lo, però el mateix Consell va demanar que es mantingués per així resoldre el tema d’una vegada per totes, encara que fos a través d’un jutjat. “És que no podem perdre més temps”, va recalcar Espona.
LA FRASE
“És necessària, de totes maneres”
Per contrarestar la creença que amb els sistemes alternatius de recollida selectiva d’escombraries una planta de triatge no serà necessària, el director del Sigma va aclarir que, malgrat que les deixalles es triïn en origen, sempre caldrà fer-ne una selecció final abans d’entrar-les a l’abocador. D’altra banda –va afegir-hi Francesc Canalias–, haurà de ser així, per llei. El fet que es prevegi millorar l’índex de recollida selectiva sí que ha permès reduir les dimensions previstes per a la planta, que de 4 hectàrees han passat a ser d’entre 2,8 i 3 hectàrees, va dir.