Enderroquen la central hidroelèctrica del Ritort
L’Agència Catalana de l’Aigua va fer tancar el 2004 aquest complex situat al terme de Molló perquè no s’hi garantien els cabals mínims
El desmantellament costa 208.000 euros
Setze anys després que en cessés l’activitat, les estructures de la presa i la central elèctrica del Ritort a Molló han començat a ser història. Aquest mes s’han iniciat els treballs previs per al seu enderroc i la consegüent recuperació del cabal natural i la connectivitat del riu, que és el principal objectiu de la inversió. Les obres tenen un pressupost de 208.000 euros. Les executa la direcció general de Polítiques Ambientals i Infraestructures.cat, amb la coordinació i supervisió de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Si es compleixen les previsions, a finals de gener estaran enllestides.
Aquestes instal·lacions van entrar en servei el 1989, gestionades en règim de concessió per l’empresa Salvador Serra SA. L’any 2000, l’entitat ecologista AEMS-Rius amb Vida va presentar una denúncia contra el complex perquè no permetia que el Ritort portés el cabal mínim. Confirmat aquell fet, l’ACA va posar data al final de la concessió i el 2004 la central es va abandonar. El projecte de desmantellament preveu la demolició de la presa i la captació al riu Ritort, les captacions al torrent de Fabert (aquest torrent desemboca al Ritort molt a la vora de la central) i la conducció de transport d’aigua.
Abans de començar els enderrocs pròpiaments dits s’han hagut de condicionar dos camins d’accés i retirar sediments acumulats aigua avall. Mentre que les runes i la ferralla es duran a un abocador controlat, els blocs de pedra que ja hi ha a la zona –utilitzats fins ara com a esculleres– es reaprofitaran per fer murs de contenció als marges del riu. També es retiraran les truites per reintroduir-les aigües amunt, amb l’objectiu d’evitar possibles afeccions.
LA DATA
La millora de les conques internes
El desmantellament de les instal·lacions hidroelèctriques del Ritort a Molló s’emmarca en la planificació de l’ACA d’actuacions destinades a garantir la connectivitat fluvial i la implantació dels cabals ecològics a les conques internes de Catalunya, en el període 2016-2021. En aquest pla, al qual es pensen destinar 8,7 milions d’euros, es marca l’objectiu que, a partir d’aquest any s’han de garantir els cabals ambientals en el 100% dels rius de les conques internes de Catalunya.